OTVORENI "DANI DANILA LAZOVIĆA": U Priboju počela manifestacija posvećena velikom glumcu (FOTO)

A. Rovčanin

21. 09. 2022. u 23:07

U PRIBOJU je večeras izložbom „Jutro naše zore - tražeći fabriku, otkrili smo grad“, čiji su autori “Grupa jednostavno rečno”, u Galeriji Zavičajnog muzeja, otvoren deveti festival „Dani Danila Lazovića“.

ОТВОРЕНИ ДАНИ ДАНИЛА ЛАЗОВИЋА: У Прибоју почела манифестација посвећена великом глумцу (ФОТО)

Foto: A. Rovčanin

Autori izložbe Isidora Popović i Luka Knežević Strika kazali su da se izložba sastoji od dela arhiva Murata Jukića, koji se nalazi u Zavičajnom muzeju Priboj, a koji su digitalizovali. Autori su istakli da im je posebno zadovoljstvo što je ovaj arhiv, sada u novoj formi pred pribojskom publikom. 

Foto: A. Rovčanin

U okviru svečanog otvaranja Festivala, pribojska publika je uživala i u kabareu “Vodič kroz srpski mentalitet” po tekstu Mome Kapora, režija Vjera Mujović, a u izvođenju glumaca  Tašane Đorđević i Stevana Piala. “Jedan od retkih festivala gde se neguje poezija i lepa reč, svakako je ovaj festival, najvažnije je veče takmičenja glumaca, ali se nadam da će večeras publika uživati i u našoj predstavi”, rekla je Vjera Mujović.  „Ovo je kabaretska predstava po tekstu Mome Kpora, koji je priredila i osmislila Vjera Mujović. Mi uživamo da igramo u njemu, nailazili smo na razne situacije, ali je svako novo igranje lepše i lakše”, rekla je glumica Tašana Đorđević. A svi su saglasni da je Priboj izuzetno gostoprimljivo i lepo mesto.

Foto: A. Rovčanin

Prvo veče Festivala završeno je koncertom Zemunskog kamernog orkestra čiji je domaćin bio glumac Zoran Pajić. Dirigent Zemunskog kamernog orkestra Đorđe Stanković izrazio je radost što će ansambl sa kojim dugi niz godina radi, pokazati publici jedan pristup radovanju bavljenja muzikom, izrazivši nadu da će publika osetiti tu radost i poželeti ponovo da ih sluša.  

Foto: A. Rovčanin

Zoran Pajić glumac, koji je ove godine voditelj svečanog otvaranja Festivala, kazao je da je prvi put u Priboju istakavši da su organizatori fantastični, kao i da se vidi da sve što rade, rade iz ljubavi prema ovom događaju, što se odražava i na publiku.”Zaista mi je drago da nešto ovako postoji, da obrazujemo mladu publiku i da ih učimo pravim vrednostima,”istakao je, između ostalog, Pajić.

Foto: A. Rovčanin

Poželevši dobrodošlicu publici, Milorad Miki Damjanović, direktor festivala Dani Danila Lazovića, zahvalio se Zavičajnom muzeju u Priboju, Domu kulture “Pivo Karamatijević” i pokrovitelju Festivala Opštini Priboj. Damjanović je zahvalio publici što već devet godina prati  programe Festivala i što su i kao gosti i građani spremni da daju doprinos kulturnom razvoju.

Festival „Dani Danila Lazovića“ traje do 24. septembra i posvećen je očuvanju sećanja na lik i delo barda našeg glumišta Danila Lazovića i govorenju poezije. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona (sa svih 12 akreditovanih akademija) takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu „Povelja Danilo Lazović“ i novčani deo nagrade (1000 €) dar Opštine Priboj. Od ove godine ustanovljena je i specijalna nagrada „Smart produkcije“ koja se sastoji od plakete i angažmana jednog od 12 takmičara u projektu „Smart produkcije“, a koju dodeljuje žiri produkcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju