DO HILANDARA NA DVA TOČKA: Hodočašće članova planinarsko-smučarskog društva "Ćira" iz Lajkovca (FOTO)

B. PUZOVIĆ

22. 09. 2022. u 07:13

POSLE desetodnevnog putovanja, petorica članova planinarsko-smučarskog društva "Ćira" iz Lajkovca, do Hilandara su stigla - biciklima.

ДО ХИЛАНДАРА НА ДВА ТОЧКА: Ходочашће чланова планинарско-смучарског друштва Ћира из Лајковца (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Do Svete Gore u Grčkoj, svojevrsni hodočasnici su bili Lajkovčani Milan Jovanović (52) i Zoran Savić (52), te Milorad Koprivica (70) iz Lazarevca, Miroslav Branković (57) iz Velikih Crljena i Milan Mušicki (54) iz Medoševca.

Osim Jovanovića, kojem je ovo peti boravak na Atosu, ostali članovi ekipe su prvi put posetili srpsku carsku lavru.

Nisu zaboravili ni ruski manastir Pantelejmon, te srpsko groblje Zejtinlik.

- Odmah po polasku iz Lajkovca, odvezli smo se do manastira u Ćelijama, kod monaha Dositeja Hilandarca koji je izabran za vladiku lipljanskog. Kao vikarni episkop patrijarha Porfirija, obavljaće i dužnost vojnog episkopa, a nama je dao blagoslov za put koji je, verovatno i zbog toga, protekao bez ikakvih problema i napora. Jer, svi smo imali izuzetno nadahnuće da stignemo u Hilandar, a konačili smo, između ostalih destinacija, i u manastiru Prohor Pčinjski, te prošli kroz mnoge makedonske i grčke gradove.

- Smatramo da bi Hilandar svaki Srbin trebalo da poseti i pokloni se jednoj od naših najvećih svetinja, pa smo zato još ponosniji što smo to uspeli da učinimo koristeći pomalo neobičan prevoz - zaključuje Milan Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna