USTOLIČEN NOVI EPISKOP ŠABAČKI - VLADIKA JEROTEJ: Patrijarh Porfirije - Gde ima poverenja u Hrista tu ima i pobede i trijumfa (FOTO/VIDEO)

V. Mitrić

18. 09. 2022. u 09:49

PATRIJARH srpski Porfirije uveo je danas na tron episkopa šabačkog, u ovdašnjoj Sabornoj crkvi apostola Petra i Pavla - vladiku Jeroteja (Petrović) koga je, na tu dužnost, izabrao u maju Sveti arhijerejski sabor Srpske parvoslavne crkve.

УСТОЛИЧЕН НОВИ ЕПИСКОП ШАБАЧКИ - ВЛАДИКА ЈЕРОТЕЈ: Патријарх Порфирије - Где има поверења у Христа ту има и победе и тријумфа  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:V.Mitrić

Svečanom činu ustoličenja novog episkopa, pored poglavara SPC, prisustvovalo je više arhijereja, mnoštvo sveštenika i monaha i veliki broj vernika iz svih delova Srbije, RS i rasejanja.

- Voditi znači najpre biti u svemu uvek prvi. Prvi najpre u onome u čemu je Hristos bio prvi, u krajnjem smirenju. Episkop je pozvan da mnogo sluša, mnogo trpi. Da se, jednom rečju, raspe, da se poistoveti sa Hristom na krstu njegovom, a to je, naravno, uvod u ono što krst sadrži... to je tajna i realnost pobede, tajna vaskrsenja. Zato mi, danas, ovde sabrani, dragi vladiko, predajući Vam, u ime Sabora, žezlo arhijerejski molimo se Bogu, pre svega, i želimo da u svemu bude primer Gospod naš Isus Hristos - rekao je patrijarh Porfirije posle uvođenja u tron episkopa Jeroteja.

Patrijarh je poručio "da nije jednostavno, nije bez napora da se vodi Crkva Hristova", ali da, kako je rekao - tamo gde ima smirenja i poverenja u Hrista i svest o tome da je sve od njega i u njemu, već postoji pobeda i trijumf.

Kako je istakao episkop šabački Jerotej, na čelu Eparhije šabačke "čuvaće i održavati crkveni red i jedinstvo".

Foto:V.Mitrić

- A mir je, kao što ste Vi Vaša svetosti jednom rekli, pretpostavka jedinstva u ljubavi i način da se prevaziđu pogubne sile raskola i razdora, sukoba i mržnje - rekao je vladika Jerotej. - U današnje vreme ratovi, razdori i sukobi, nažalost su realnost u kojoj živimo, a imperativ mira postaje još važniji. Zato je neophodno, verujući moj narode iz Mačve, Jadra, Pocerine, Azbukovice, Rađevine i Posavine da se borimo za mir u svetu. A da bi došao mir Božji potrebno je da mi sami prevaziđemo svoje međusobne sukobe.

Foto:V.Mitrić

Novi šabački vladika je završio osnovnu školu u Mačvanskoj Mitrovici, gimnaziju u Sremskoj Mitrovici, Elektrotehnički fakultet u Beogradu. Godine 1998. pristupio je bratstvu manastira Svetih arhangela u Kovilju, vrlo brzo upisuje Bogoslovski fakultet u srpskoj prestonici koji završava 2009. godine. Za vreme studija primio je monaški postrig od episkopa bačkog Irineja, kada i postaje Jerotej. U Atini je stekao diplome crkvenog pojca i učitelja crkvene muzike...

Foto:V.Mitrić

Služio božićnu liturgiju u hramu u kome je ustoličen

VLADIKA Jerotej je po blagoslovu i molbi svog prethodnika na čelu ove eparhije, tada teško bolesnog vladike Lavrentija, na Božić ove godine služio svetu arhijerejsku liturgiju. Svečanost se odigrala baš u hramu u kom je ustoličen.

BONUS VIDEO:

Manastir Tronoša kod Loznice proslavio praznik Svetog Stefana Jovanovića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)