BIOMASA SMANJUJE TROŠKOVE GREJANJA: Od decembra, Gornji Milanovac dobija toplanu koja koristi obnovljive izvore energije

M. BOŠNjAK

13. 09. 2022. u 06:20

PRVE probe rada nove toplane u Gornjem Milanovcu, koja će sagorevati drvnu biomasu i prirodni gas, biće izvedene 1. decembra. Radovi na njenoj izgradnji su u toku. Osim povoljnog uticaja na ekologiju, ona će ostvariti i uštede sirovine, energije, usled čega će cene grejanja biti - manje!

БИОМАСА СМАЊУЈЕ ТРОШКОВЕ ГРЕЈАЊА: Од децембра, Горњи Милановац добија топлану која користи обновљиве изворе енергије

Foto: Opština

Do sada, ovaj grad se iz kotlarnica JKP "Gornji Milanovac" grejao na mazut i gas. Na gas se greju sve javne ustanove, a troši ga i većina fabrika. Hoće li ga biti dovoljno?

-U jeku energetske krize u Evropi i u Srbiji, realizujemo naš projekat javno-privatnog partnerstva. Imaćemo spremnu novu kotlarnicu na biomasu već za narednu grejnu sezonu. Osim efekata na zaštitu životne sredine, zbog koje smo i započeli njenu izgradnju, pogodnost je što sirovinu imamo ovde, nećemo zavisiti ni od koga. To su prednosti ovog postrojenja za proizvodnju toplotne energije. Potpisali smo odličan ugovor koji sadrži cenu od 52 evra po megavat satu, dok mazut i gas koštaju po više od 100 evra, tako da ćemo ostvariti značajne uštede. Zato će grejanje biti jeftinije. Izvođači radova uveravaju da će oni biti završeni u roku, krajem godine. Grejnu sezonu spremno dočekujemo, započećemo grejanje našim kotlovima na mazut, tankeri su napunjeni, a u decembru, posle probnog rada, nova toplana će nastaviti grejanje tokom zimske sezone - najavljuje prvi čovek opštine Dejan Kovačević.

Takođe, traju i radovi na gradnji toplovoda za povezivanje te toplane sa postojećim kotlarnicama.

- Milanovac će zaista biti energetski nezavisan u odnosu na okruženje. Biomasa je potpuno obnovljiv izvor energije, naš privatni partner ima ugovor sa "Srbijašumama", ali će imati i ugovore sa našim preduzećima, kako bi se iskoristili svi ostaci od drvne biomase, koji mogu da se sagorevaju u novoj toplani. Emisija štetnih gasova iz nje biće - nula - dodao je Kovačević.

OBEZBEĐENO DOVOLjNO MAZUTA

ZA početak grejne sezone JKP "Gornji Milanovac" je nabavilo potrebne količine mazuta dok se ne izgrade toplovodi za povezivanje dosadašnjih kotlarnica sa novom toplanom i ona ne uvede u sistem grejanja. Iduće godine, biće izvršena rekonstrukcija toplovoda, pa će gubici biti minimalni - najavljuje Milenko Jevtić, rukovodilac sektora komunalnih usluga u JKP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)