NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI SVOJU PROŠLOST: Vranje obeležilo Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu

D.R.

07. 09. 2022. u 15:22

Polaganjem venaca i cveća kraj Spomenika revoluciji, obeležen je 7. septembar, Dan oslobođenja Vranja u Drugom svetskom ratu.

НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ СВОЈУ ПРОШЛОСТ: Врање обележило Дан ослобођења у Другом светском рату

D. Ristic

Prvi čovek grada Slobodan Milenković je naglasio da Vranjanci nikada neće zaboraviti rodoljube koji su položili živote za slobodu svog grada i svoje zemlje, svesni da sloboda nema cenu. To je dan koji u nama izaziva duboke emocije, koje se mogu sažeti u jednoj rečenici: Nikada nećemo zaboraviti našu prošlost, naglasio je gradonačelnik Vranja 

- Sećanje na ovaj datum ne blede, a poštovanje prema oslobodiocima duboko je usađeno u svakom od nas. Svom potomstvu ostavili su u amanet da slobodu čuvaju iznad svega, jer samo u slobodi jedna država može da ostvari nacionalni identitet i ostvari svoje državne interese - rekao je gradonačelnik.

Predsednik gradskog odbora SUBNOR-a, general Zoran Lubura, podsetio je na istorijske podatke iz tog perioda naše prošlosti i rekao da su na današnji dan, pripadnici Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i partizanskih odreda ušli u Vranje kao rezultat prethodnih uspešnih borbi i oslobođenja Surdulice, Krive Feje, Vranjske Banje i okoline Vranja. 

- Kolika je bila radost oslobodilaca i meštana, jasno govori istorijski snimak ulaska oslobodilaca u Vranje, sa čuvenim Vlastom Stojiljkovićem na konju, kada su, dugo čekajući slobodu, to zajedno proslavili. Od ukupno 12 hiljada boraca iz ovog kraja, njih 954 dalo je svoj život u borbi za slobodu. Pored njih je stradalo još 660 nedužnih civila i njihove žrtve nikada ne smemo da zaboravimo - rekao je general Lubura.

Vence na Spomenik revoluciji položili su gradonačelnik Slobodan Milenković sa saradnicima, komandant 4. brigade Vojske Srbije, general Novica Petrović, narodni poslanik Dragan Nikolić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja Dragan Sentić, načelnik Policijske uprave Vranje Saša Nedeljković, predstavnici boračkih i drugih udruženja.

Poštu oslobodiocima Vranja odao je počasni vod 4. brigade Vojske Srbije, a sveštenstvo Eparhije vranjske služilo je pomen za upokojenje duša žrtava Drugog svetskog rata u vranjskom kraju. U svečanom programu su učestvovali Hor i ansambl Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i učenici Gimnazije „Bora Stanković“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna