U SLAVU SLIKARA I SVECA: Deronje čuva uspomenu na svog sugrađanina, sveštenomučenika Rafaila Momčilovića

Z. R.

06. 09. 2022. u 07:44

U DERONjAMA kod Odžaka održan je 23. saziv likovne kolonije "Sveti velikomučenik Rafailo", koja se svake godine, krajem avgusta i početkom septembra, održava u slavu Georgija Rafaila Momčilovića, sveštenika rođenog u ovom selu 1875. i kanonizovanog za sveca 1999. godine.

У СЛАВУ СЛИКАРА И СВЕЦА: Дероње чува успомену на свог суграђанина, свештеномученика Рафаила Момчиловића

Foto: P. D.

Sveti Rafailo Šišatovački i Deronjski, kako ga slavi SPC, bio je plodan ikonopisac i slikar pejzažista.

Na dužnosti igumana manastira Šišatovac, uhapsile su ga ustaše 25. avgusta 1941. godine i odvele u Slavonsku Požegu, gde je devet dana kasnije ubijen, a do danas se ne zna gde mu je grob.

Od datuma kad je deportovan u logor pa do dana njegove tragične smrti, SPC čini molitveni spomen na njega, a Deronje ga slavi likovnom kolonijom.

U radu ovogodišnje kolonije učestvovali su slikari Miodrag Elezović, Zdravko Vučinić, Josip Kler, Jevrosima Lukić, Slavomirka Caka Kovačević, Velja Bugarin, Braco Azarić i Milan Dragoljević, kao i ikonopisci Dušan Popović i Lazar Paroški.

Likovni sabor i Hram Svetog arhangela Mihaila u Deronjama organizovali su "Dane svetog Rafaila", ispunjene izložbom radova sa ovogodišnjeg saziva i ikona sa ranijih okupljanja umetnika, dečjim likovnim susretom i predavanjem reditelja i književnika Dragoslava Bokana "Sveti sveštenomučenik Rafailo Šišatovački - veliki predstavnik kulture u Srba".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)