SAČUVANA TRADICIJA U ZABREGI: Održan 16. Sabor narodnih igara i izvornog stvaralaštva (foto)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

22. 08. 2022. u 15:04

IAKO je manifestacija iz opravdanih razloga pomerena za dvadesetak dana, u selu Zabrega, kod Paraćina, ipak je održan 16. po redu Sabor narodnih igara i izvornog narodnog stvaralaštva, čime je sačuvana tradicija okupljanja posvećena Svetoj velikomučenici Marini – Ognjenoj Mariji.

САЧУВАНА ТРАДИЦИЈА У ЗАБРЕГИ: Одржан 16. Сабор народних игара и изворног стваралаштва (фото)

Foto: Društvo "Petrus"

Svi učesnici iz desetak kulturno-umetničkih društava najpre su učestvovali u svečanom defileu kroz selo, a zatim su, na otvorenom, svojim nastupima pokazali kako se igra srpsko kolo i neguje tradicija. Gosti su došli iz Smedereva, Zaječara, Jagodine, Varvarina i Ražnja, a domaćin je bilo Društvo za negovanje tradicije, kulturu, umetnost i turizam, Društvo „Petrus“.

- Zidanje manastira Petruše vezuje se za dolazak župana Vukoslava u ovaj kraj u periodu od 1346 do 1355. godine. Porodica Vukoslavić poče da zida manastir koji se nazva Petruša, pošto se nalazi u neposrednoj blizini grada Petrusa, a  sazidana je i crkva, jedinstvena i prepoznatljiva, posvećena Svetoj Velikomučenici Marini – Ognjenoj Mariji. Ona je postala zaštitnica grada Petrusa. Po narodnom predanju, na mestu gde Crnica izbija iz kanjona i kreće u ravnicu, na desnoj obali i jednoj maloj zaravni, nalazi se čuveni manastir Petruša – priča nam, tim povodom, Vladan Vučković iz Društva „Petrus“.

Dodaje da se od tada svakog 30. jula vlastelin Vukoslav sa sinovima i sa ostalom gradskom vlastelom, vojskom i narodom, okupljao ujutru u crkvi. Služila se služba, molilo Bogu i Sv. Ognjenoj Mariji, zaštitnici grada, a posle službe ispod crkve održavao se Sabor.

Taj običaj saborovanja u Zabregi 30. jula održao se do danas, meštani se i dalje okupljaju.

Bez obzira što je 16. manifestacija, sticajem okolnosti, održana 20. avgusta umesto 30. jula, važno je da je tradicija saborovanja ipak sačuvana – ističu u zabreškom udruženju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PROMOCIJA MERA ZA ZAPOŠLJAVANJE: U Leskovcu i Vlasotincu predstavljeni konkursi NSZ