INSPIRACIJA U PRIRODI: Slikarka Milena Popović pravi zanimljiv nakit - LJubimci na ogrlici, cvetovi na ušima (FOTO)

Dragana Zečević

21. 08. 2022. u 08:22

IZRADOM nakita bavim se pet godina i ovo mi je jedini posao.

ИНСПИРАЦИЈА У ПРИРОДИ: Сликарка Милена Поповић прави занимљив накит - Љубимци на огрлици, цветови на ушима (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ne žalim se zbog toga, naprotiv, volim kreativni rad jer sam završila slikarstvo na Akademiji umetnosti. Izrada nakita mi predstavlja i posao i zadovoljstvo, a trenutno razmatram mogućnosti o otvaranju sopstvene firme.

Ovako nam se predstavila Milena Popović, tridesetdvogodišnja diplomirana slikarka iz Kosovske Mitrovice koja je svoje znanje i umeće objedinila u izradi nakita sa zanimljivim motivima ali i materijalom. Naime, ova kreativna umetnica izrađuje nakit od polimerne gline sa motivima životinja, pre svega kućnih ljubimaca ali i prirode.

- Polimerna glina je neka vrsta plastike koja može da se oblikuje i nakon pečenja da ostane čvrsta, tako da od nje može svašta da se napravi - objašnjava ova mlada devojka iz Mitrovice.

Na pitanje koji nakit najčešće izrađuje, kaže da nema pravila i da to zavisi, kako od njene inspiracije, tako i od kreative ideje osoba po čijoj narudžbini izrađuje nakit.

VREME IZRADE

- KOLIKO će trajati izrada komada nakita zavisi od motiva, tako da recimo minđušice završim najbrže, ali ima figura za čiju izradu mi je potrebno i po nedelju dana - priča Milena čiji nakit kupci poručuju putem društvenih mreža. To je najbolji način jer nema prodajnih mesta na kojima bi potencijalni kupci mogli da vide ono što radi. Cena zavisi od toga koliko je komplikovano izraditi neki predmet.

- Recimo, minđuše u obliku suncokreta su moja ideja i napravila sam ih ni sama im ne znam koliko, tako da bih sada i žmureći mogla da ih napravim. Međutim, pošto radim po narudžbini ima interesantnih ideja koje mi šalju da sprovedem u delo. Česti zahtevi su da to budu minijaturne životinjice ali i motivi prirode - dodaje ova diplomirana slikarka koja kaže da joj osobe koje žele da poruče njen nakit i skulpturice, pošalju slike, na osnovu kojih ih izrađuje.

Međutim, trudi se da figurice budu lepo oblikovane da, recimo privezak u obliku psa koji je postavljen na ogrlici "lepo stoji" na vratu. Iako kaže da nema pravila odakle joj sve pristižu porudžbine za izradu nakita, Milena kaže da je to uglavnom iz cetralne Srbije ali ih ima i iz Amerike gde se na društvenim mrežama priključila sajtovima koji se bave ručnim radom. Figurice kućnih ljubimaca najčešće poručuju mlađe osobe, poput mladića koji žele da iznenade devojke. Međutim, nema pravila jer njen nakit poručuju osobe svih starosnih kategorija... Ipak žene dominiraju sa zahtevima, jer su one te koje nose nakit.

- Kada muškarac želi da obraduje ženu uglavnom poruči lančić sa priveskom u obliku psa, jer ljudi vole svoje ljubimce tako da je to poklon koji ume da obraduje. Međutim, nekada to budu i minđuše u obliku nekog cveta, recimo lale, mada ima primera da je nekom inspiracija voće koje voli osoba koju žele da iznenade poklonom - otkriva Milena i dodaje da je najvažnije to što uživa u svom poslu koji planira da proširi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati