"TIGAR" DOBIJA DRŽAVNI ZNAČAJ: Jagodinski zoo-vrt bogatiji za tri nove vrste životinja, sada ih ima 55 (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

20. 08. 2022. u 06:45

PAR merkata, afričkih svetih ibisa i belih čaplji - novi stanovnici jagodinskog "Tigra" - stigli su iz zoo-vrta "Mišić" u Vranju, pa posetioci istinske atrakcije u gradu pod Belicom sada na površini većoj od dve i po hektara mogu da vide 55 vrsta životinja i oko 250 jedinki.

ТИГАР ДОБИЈА ДРЖАВНИ ЗНАЧАЈ: Јагодински зоо-врт богатији за три нове врсте животиња, сада их има 55 (ФОТО)

Jedan od primeraka bele čaplje i par merkata, Foto Z. Gligorijević

- Sa Evropskim udruženjem zooloških vrtova, a posebno sa kolegema iz Belgije, pregovaramo o nabavci nešto interesantnijih životinja, mada smo gotovo zaokružili celinu za ovu sezonu. Nastavljamo renoviranje prostora kako bismo ga što više prilagodili prirodnim staništima životinja, a gradimo i nove, veće smeštajne objekte. Istovremeno se trudimo da ne narušavamo parkovske površine po kojima smo, takođe, prepoznatljivi - kaže direktorka zoološkog vrta "Tigar" Ivana Ristić Ilić.

Foto Z. Gligorijević

A, najstariji "stanovnici" su jaguar, čiji je životni vek 16 godina, a jagodinski već ima više od dve decenije, te evropski mrki i tibetanski medved-ogrličar. Životinje, dakle, ovde doživljavaju znatno dublju starost, a Jagodinci su posebno ponosni na ženku merkata koju je grupa odbacila zbog povrede, a oni su je spasili i uparili sa mužjakom...

Foto Z. Gligorijević

Direktorka dodaje i da je posećenost u rangu ranijih godina, a samo je broj organizovanih poseta prepolovljen. Ipak, sve se može promeniti, jer se godinama najviše posetilaca - oko 20.000 - beleži tokom avgusta.

Foto Z. Gligorijević

Inače, mada lokalna samouprava dotira održavanje zoo-vrta, da bi postali više od puke turističke atrakcije, Jagodinci pregovaraju i sa državom koja ih je prepoznala kao partnera koji bi mogao značajnije da poradi na očuvanju životne sredine i biodiverziteta.

Ivana Ristić Ilić, Foto Z. Gligorijević

ŽELjE

- TOKOM "Otvorenog dana", Jagodinu je posetilo više od 8.000 turista, a mnogi od njih su rekli da "tigru" nedostaju slon i foke. Potrudićemo se da za narednu sezonu nabavimo slona, a Egipćani su nam na dar obećali dve kamile, za koje već imamo urađen prostor - kaže predsednik lokalne Skupštine Dragan Marković Palma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024