ODATLE SU OTIŠLI U ISTORIJU: Potresne reči na spomen-ploči borcima sa Košara, postavljenoj u Brusu (FOTO)

S.BABOVIĆ

18. 08. 2022. u 00:48

SPOMEN ploča posvećena 53.graničnom bataljonu,koji se istakao u odbrani Košara, otkrivena je na zgradi osnovne škole u Brusu.

ОДАТЛЕ СУ ОТИШЛИ У ИСТОРИЈУ: Потресне речи на спомен-плочи борцима са Кошара, постављеној у Брусу (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Šta se dogodilo na karauli, a šta nakon borbi za nju upravo u podkopaončkoj opštini, vidi se iz potresnih reči ispisanih na obeležju:

- Na ovom mestu,16.juna,1999. godine u ranim jutarnjim časovima, postrojio se herojski 53.granični bataljon posle krvavih sukoba u rejonu karaule Košare, na granici sa Albanijom i bez 16 svojih pripadnika koji su dali svoje živote u odbrani otadžbine. Herojski 53.granačni bataljon je 28. februara 2000. godine ovde rasformiran, napustio je Osnovnu školu u Brusu i otišao u istoriju.Čuvajući sećanje na ove događaje,preživele i pale borce,spomen obeležje podižu građani opštine Brus.

Spomen-ploču su otkrili ratni komandant ovog bataljona iz sastava nekadašnjeg Prištnskog korpusa Vojske SRJ,pukovik u penziji Duško Šljivančanin i Valentina Milosavljević,predsednica opštine Brus.

U bici na Košarama poginulo je 108 vojnika,rezervista,oficira i dobrovoljaca.Osim što su izgubili 16 pripadnika,u 53.graničnom bataljonu bilo je 67 ranjenih. Sa ratnog položaja nije niko odstupio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MOLILI SMO DA NAM NE UBIJU MAJKU: Životna tragedija Miše Janketića - presudili joj četnici jer je bila partizanska žena