VARJAČE I KOTLIĆE UKRSTILO 33 MAJSTORA: U Ravnom Topolovcu održana tradicionalna Pasuljijada

B. Grujić

08. 08. 2022. u 09:28

NjEGOVO veličanstvo pasulj, kada se kuva sa strpljenjem i uz ljubav, ne može da bude loš i istinska je poslastica hedonista i ljubitelja dobrog zalogaja.

ВАРЈАЧЕ И КОТЛИЋЕ УКРСТИЛО 33 МАЈСТОРА: У Равном Тополовцу одржана традиционална Пасуљијада

Foto: A. Amižić

Decenijama unazad, u selu Ravni Topolovac, u Banatu, koje je u svetu jedinstveno, jer nema kuće u selu koja nema bar neki kvadrat zemlje zasađen pasuljem, održava se tradicionalna Pasuljijada, na kojoj se kuva, ali i jede najukusniji pasulj.

Ovog leta u sklopu Miholjakih susreta sela, pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, varjače i kotliće ukrstilo je 33 majstora iz isto toliko ekipa, koji su uz svoje asistente i pomagače, magičnom tajnom svojih kotlića, širili slavu i ukus pasulja.

- I kada je klot, ali i sa kolenicom i suvim mesom, pasulj je čarobno jelo, privlačnog ukusa i veoma hranljiv - ističu kulinarski majstori iz ekipe Vredne ruke iz sela Srpski Itebej, koji su, po oceni stručnog žirija, skuvali najbolji pasulj ove godine u Ravnom Topolovcu.

Foto: A. Amižić

Drugo mesto, pripalo je domaćem timu Imre Nađ iz Ravnog Topolovca, dok je trećeplasirana bila ekipa udruženja ribara Šaran.

- Probali smo pasulj iz 33 kptlića, svaki je na svoj način imao svojstven ukus i kvalitet, odlučile su nijanse - uglas kažu članovi žirija, koji su imali, kako se to u Topolovcu kaže, puna usta posla i nimalo lak zadatak, da proglase najbolje.

Uz bogat zabavni i muzički program, moć i hranljivost pasulja demonstrirana je kroz igru odbojke na pesku, a na turniru tokom dva dana učestvovalo je 6 ženskih i 8 muških ekipa.

Foto: A. Amižić

Pasulj na više od 20 hektara

Svako domaćinstvo u selu, gaji domaći, žuti, šareni, galeb, gradištanac, tetovac ili neku drugu sortu pashlja, bar na pola jutra zemljišta.

Svaki gost kući pošao bar sa kilom pasulja

Osim što su uživali u bogatsvu mirisa i raznovrsnih ukusa pasulja iz kotlića, brojni gosti na Pasuljijadi, na svojevrsnom bazaru u centru Ravnog Topolovca, imali su priliku da po povoljnoj ceni kupe i kući ponesu, najmanje kilogram pasulja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna