SEĆANJE NA DAN KADA JE U SAVU PORINUT "JADAR": U Novom Sadu obeležen dan Rečne flotile i Rečnih jedinica Vojske Srbije (FOTO)

V. MITRIĆ

05. 08. 2022. u 19:32

U NOVOM Sadu danas su obeleženi Dan rečne flotile i Dana roda rečnih jedinica Vojske Srbije.

СЕЋАЊЕ НА ДАН КАДА ЈЕ У САВУ ПОРИНУТ ЈАДАР: У Новом Саду обележен дан Речне флотиле и Речних јединица Војске Србије (ФОТО)

Foto: V. Mitrić

Obeležavanje je održano na Keju žrtava racije, ukrcavanjem gostiju na brod posebne namene "Kozara". Pozdravne rečo uputio je Ljubiša Marković, komandant Rečne flotile i kapetan bojnog broda,nakon čega je usledio defile plovnih objekata.

Od 2008.godine Vojska Srbije 06. avgust obeležava kao Dan rečne flotile. Iste godine u sastav Rečne flotile ušle su i pontonirske jedinice.

U spomen na slavnu prošlost i hrabrost pokazanu u svim ovim događajima, obeležava se Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije i Rečne flotile. Danas je Rečna flotila tehnički i kadrovski opremljena i osposobljena za realizaciju zadataka odbrane i zaštite na unutrašnjim plovnim putevima,bezbednost plovidbe ,spašavanje na rekama,kanalima i jezerima,pružanje pomoći stanovništvu u slučaju nepogoda ,ali i učešću u mirovnim operacijama i međunarodnoj saradnji. Dejstvuje samostalno ili u saradnji sa drugim jedinicama Vojske Srbije.

U ime grada Novog Sada ceremoniji je prisustvovao zamenik gradonačelnika Milan Đurić,koji je pripadnicima Rečne flotile čestitao njihov dan.

Načelnik Mačvanskog okruga Vladan Krasavac podsetio je da je 6. avgusta 1915. godine u vojnom brodogradilištu na Savi, na Opštini Čukarica, porinut prvi srpski ratni brod,oklopni čamac "Jadar", nakon što se prethodno koristio zarobljeni austrougarski brod"Forte". Od tada se 6. avgusta obeležava Dan rečne flotile i Dan roda rečnih jedinica Vojske Srbije.

-Ovim događajem od pre više od jednog veka otpočinje i zvanično formiranje srpske rečne flotile -podseća Krasavac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati