U PRISUSTVU BROJNIH VERNIKA: U Kumanici proslavljena manastirska slava

A. Rovčanin

27. 07. 2022. u 15:28

POVODOM proslave manastirske slave, Sabora Svetog Arhangela Gavrila, u manastiru Kumanici je održano više duhovnih i kulturnih svečanosti.

У ПРИСУСТВУ БРОЈНИХ ВЕРНИКА: У Куманици прослављена манастирска слава

Foto: Eparhija mileševska

Proslava je počela u navečerje slave svečanim prazničnim bdenijem, koje je služilo više sveštenoslužitelja eparhijâ Mileševske i Budimljansko-nikšićke i uz učešće vernog naroda koji se tradicionalno u velikom broju sabira u ovoj svetinji Srpske pravoslavne crkve.

Posle bdenija usledio je prigodan kulturno-umetnički program u kom su svoje umeće pokazali hor Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici Sveti Apostol i jevanđelist Marko, Kulturno-umetničko društvo Vesna iz Mojkovca, narodni guslari, recitatori i pevači, kao i glumci pozorišta iz Bijelog Polja.

Posle programa u manastirskoj gostoprimnici priređena je trpeza ljubavi.

Program proslave je nastavljen u hramu Svetom tajnom Jeleosvećenja koju su služili sveštenici i sveštenomonasi uz prisustvo i molitveno učešće svih posetilaca manastira Kumanica.

Na sam dan slave, prvu Božansku Liturgiju u hramu Svetog Arhangela Gavrila služilo je više sveštenoslužitelja a uz učešće vernog naroda, pristiglog sa svih strana.

Svetu arhijerejsku Liturgiju u letnjoj kapeli u centralnom delu manastirske porte, služili su Episkopi mileševski Atanasije i budimljansko-nikšićki Metodije uz sasluženje sveštenika i sveštenomonaha više eparhija Srpske pravoslavne crkve. Svojim pojanjem Božansku Liturgiju su uveličali članovi crkvenog hora iz Podgorice pod rukovodstvom mr Ljudmile Radović.

Foto: Eparhija mileševska

Čestitajući prisutnom vernom narodu veliki praznik episkop Atanasije je rekao da je Crkva je Sabor večni, koji se nikad ne rastaje, a danas pokazuje svoju punoću, mi smo ga upotpunili.

- Blagodarimo Bogu što nam je dao da budemo deo toga sabora. Nema ništa lepše od toga nego kada su braća zajedno.  Zato i govorimo da smo ovaj sabor na poseban način upotpunili, jer su braća, sva, sa ovih prostora, zajedno - naveo je između ostalog vladika Atanasije.

Episkop Metodije se zahvalio vladiki Atanasiju na pozivu da bude sa vernim narodom u velikoj svetinji kakav je manastir Kumanica.

– Manastir Kumanica podseća, ne samo svojom arhitekturom i krajolikom, nego pre svega po blagodati Božijoj i čudima koja ovde ukrepljuju, isceljuju i osnažuju ne samo pravoslavni naš verni narod svepravoslavni, koji dolazi ovde, nego i sve ljude koji pritiču i ištu pomoć i blagoslov Božiji, blagoslov Nebeski. Najkarakterističnija predstava Hrama Božijeg jeste da je to Lađa Spasenja. Kada se ta Lađa zaljulja, usled velikih bura, nevolja i talasa ovoga sveta, mi onda vapimo i tražimo Hrista da nam dođe i da umiri te prirodne stihije, taj mrak i noć kroz koje plovimo u ovom svetu. I mi, poput Apostola u davna vremena, slušamo Hrista koji nam govori da se ne bojimo i da verujemo – istakao je između ostalog episkop Metodije.

Na predlog nastojatelja manastira Kumanica arhimandrita Nikolaja, vladika  Atanasije je dodelio Arhijerejske gramate priznanja nekolicini dobrotvora koji su pomagali i pomažu da ovaj manastir živi i bude velika uzdanica i ukrepljenje svim ljudima kojima je pomoć potrebna a koji posećuju Kumanicu.

Domaćini slave, braća Tošić iz Prijepolja, priredili su trpezu ljubavi koja je velikom broju naroda poslužena u manastirskoj trpezariji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade