FAŠISTI UGASILI LJUBAVNU PRIČU, RUŽA ODBILA DA IZDA DRUGOVE: Obeležena 81. godina od streljanja Ruže Šulman i Koče Kolarova (FOTO)

B.Grujić

26. 07. 2022. u 13:03

NA BOŠNjAKOVOM salašu, u ataru pored puta prema selu Mihajlovo, kod Zrenjanina, polaganjem venaca i cveća obeležena je 81. godina od tragičnog streljanja u prvo ratno leto u Zrenjaninu, 1941. godine, kada su rukom fašista streljani Ruža Šulman, Koča Kolarov, Frank Samuel Šandor i Kikinđani Aldan Tiberij i Stojan Arsenov.

ФАШИСТИ УГАСИЛИ ЉУБАВНУ ПРИЧУ, РУЖА ОДБИЛА ДА ИЗДА ДРУГОВЕ: Обележена 81. година од стрељања Руже Шулман и Коче Коларова (ФОТО)

Foto: Grad Zrenjanin

Zrenjaninci Ruža i Koča bili su simbol otpora protiv fašizma i nemačke okupacije, ali i više od toga, jer je zajedničkim odlaskom u smrt prekinuta i njihova ljubavna priča. 

Foto: Grad Zrenjanin

Ruža Šulman

Okupatori su Ruži Šulman ponudili život u zamenu da izda još nekog od pripadnika otpora, ali je ona to odbila, a ona i njen dečko streljani su u znak odmazde za paljenje žita od strane partizanskog odreda, nedaleko od mesta gde se danas nalazi spomen-obeležje.

Foto: Grad Zrenjanin

Spomenik na Bošnjakovom salašu delo je arhitekte Tibora Bencea, podignut šezdesetih godina prošlog veka, a obnovljen 2020. godine, kada je prostor dodatno oplemenjen postavljanjem nove spomen-ploče, a jedan je od osam posvećenih ljudima i događajima iz perioda Drugog svetskog rata na teritoriji Zrenjanina.

Foto: Grad Zrenjanin

RUŽA IMA NASELjE, KOČA SVOJU ULICU

Jedno od prviih posleratnih stambenih naselja u Zrenjaninu nazvano je imenom Ruže Šulman, dok ime Koče Kolarova nosi jedna od najprometnijih ulica u širem centru Zrenjanina, a jedno vreme tako se zvala i Zrenjaninska gimnazija.

 

Foto: Grad Zrenjanin

Koča Kolarov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)