SPASLI JEZERO SUŠE: Zajedničkom akcijom Čokani sprečili pomor životinjskog sveta iz Jamurine

R. Š.

20. 07. 2022. u 21:57

ZAHVALjUJUĆI Opštini Čoka, JKP "Čoka" i Udruženju sportskih ribolovaca "Zlatica" jezero Jamurina nije doživelo sudbinu mnogih jezera i reka, koja su, zbog opadanja nivoa podzemnih voda, suše i toplote, ostala bez vode.

СПАСЛИ ЈЕЗЕРО СУШЕ: Заједничком акцијом Чокани спречили помор животињског света из Јамурине

Foto: N. Kolundžija

Ovom jezeru najpre je obezbeđeno novo izvorište vode koje je zaustavilo isušivanje jezera. Tako je sprečen pomor životinjskog sveta. Potom su članovi “Zlatice” "okrečili" vodu i tako sprečili razvoj suvišnih algi i omogućili da živi svet lakše diše.

U znak zahvalnosti Udruženje sportskih ribolovaca "Zlatica" uručilo je takmičarske majce angažovanim radnicima komunalnog preduzeća. Jezero Jamurina je omiljeno mesto za sportske ribolovce i ostale ljubitelje prirode i na njemu organizuju brojna takmičenja, ali i akcije čišćenja i uređenja kako jezera tako i okoline.

- Jezero je zaštićeno stanište barske kornjače i autohtonih vrsta riba. Ovog proleća smo uklonili suvišnu trsku iz ulivnog kanala, ali smo ostavili jedan snop, gde je gnezdo barske šljuke sa četiri ptića. Botaničari tvrde da svaka trska dnevno "popije" do dve litre vode, pa smo iz jezera  uklonili suvišnih, više hiljada komada – objašnjavaju članovi “Zlatice”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KROV NAD GLAVOM ZA OSAM PORODICA: Bačka Palanka među liderima po dodeli bespovratnih sredstava za kuću na selu