MISTERIOZNI EPITAF OTKRIVEN NA PUTU KRUŠEVAC-KRALJEVO: Spomenik nepoznatog porekla prebačen u muzej (FOTO)

Sofija Babović

17. 07. 2022. u 10:00

SPOMENIK posvećen zasada nepoznatom Trsteničaninu, za koga se veruje da je preminuo 25. marta 1869. godine, transportovan je nedavno sa lokacije magistralnog puta Kruševac-Kraljevo do sedišta Muzejske zbirke Narodnog univerziteta u Trsteniku.

МИСТЕРИОЗНИ ЕПИТАФ ОТКРИВЕН НА ПУТУ КРУШЕВАЦ-КРАЉЕВО: Споменик непознатог порекла пребачен у музеј (ФОТО)

Foto S. Babović

Stručnjaci u ovom trenutku ne mogu da utvrde da li je u pitanju nadgrobni spomenik ili spomen-obeležje, koje sadrži čak 19 redova uklesanog teksta.

U žižu intresovanja neobični spomenik dospeo je kada su radnici krenuli da grade novo autobusko stajalište kod Fabrike "Amfenol" na ulazu u Trstenik. Obeležje je stajalo skoro na putu neimarima, pa je odlučeno da se spomenik sačuva. Radnici JKP "Komstan" su transportovali spomenik radi dalje analize.

Foto S. Babović

- Zasada smo uspeli da pročitamo datum upokojenja, da je reč o muškoj osobi i da je u pitanju varoš Trstenik - kaže za "Novosti" Jelena Vukčević, istoričarka Muzejske zbirke Narodnog univerziteta, gde je dopremljeno obeležje.

- Rađen je od paščara, najverovatnije u brajkovačkm ili belovodskim radionicama.

Foto S. Babović

Posebnost je u dužini epitafa, jer 19 redova upućuje na značaj ličnosti kome je posvećen spomenik. U knjizi umrlih za tu godinu u Istorijskom arhivu nismo naišli na poklapanja, ali ćemo nastaviti da tragamo.

Foto S. Babović

Problem u razumevanju sadržaja nastao je usled oštećenja teksta. Prvih nekoliko redova, gde je obično ispisano ime pokojnika, skoro su nevidljivi.

Foto S. Babović

Sagovornici "Novosti" navode da je i interesantna i lokacija na kojoj je spomenik bio postavljen: između pruge i magistrale, kao i činjenica da je preživeo izgradnju i železničke i potonje putne infrastrukture, kao i sve oslobodilačke ratove u prvoj polovini 20. veka.

Foto S. Babović

- Koliko je nama poznato, to nije bila lokacija nekog groblja - navodi Vukčevićeva.

- Zahvaljujući pokojnom kolekcionaru Dobrici Steviću, svojevremeno su sačuvali "turske nišane", koji su se nalazili na nekadašnjem turskom groblju u centru Trstenika.

Foto S. Babović

KRSTOVI BEZ TEKSTA

PREMA rečima Jelene Vukčević, pre oko pet godina preuzet je takođe vrlo stari nadgrobni spomenik iz atara sela Stari Trstenik. Taj spomenik bio je izrađen od studeničkog mermera, a otkriven je prilikom raščišćavanja lokalnog groblja. U obliku je krsta, bez teksta, ali sa urezanim krstovima, tri lepe rozete, tragom sličnim oreolu kao i urezima koji podsećaju na stilizovano lice. Dva slična spomenika nađena su i na grobljima u selima Okruglica i Milutovac.

Foto S. Babović

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)