NIJE PETROVDAN BEZ MEKIKA I VAŠARA: U Negotinu se okupilo i staro i mlado, došli i gastarbajteri, Rumuni, ljudi iz cele Srbije

S. M. J.

13. 07. 2022. u 20:34

TRADICIONALAN Petrovdanski vašar ovog leta okupio je brojne posetioce, ali i trgovce koji su došli sa svih strana.

НИЈЕ ПЕТРОВДАН БЕЗ МЕКИКА И ВАШАРА: У Неготину се окупило и старо и младо, дошли и гастарбајтери, Румуни, људи из целе Србије

Foto: S.M.Jovanović

Negotinski Petrovdanski vašar okupio je staro i mlado. Na vašar su stigli i brojni Krajinci koji decenijama žive i rade u inostranstvu, a u zavičaju provode godišnje odmore. Sa posetom većom nego tokom prolećnog, Đurđevdanskog vašara, u Negotin je došlo i mnogo gostiju iz Rumunije, a samo za prva dva dana zabeleženo je skoro 1.100 prelaska državne granice Rumunije i Srbije.

Interesovanje prodavaca, saznajemo u JKP „Badnjevo“, bilo je znatno veće nego na prethodnom prolećnom vašaru u maju, pa je sav predviđeni prostor za vlasnike zabavnih sadržaja i tezge bio popunjen. Cene zakupa su, vele, ostale iste i nisu menjane poslednje tri godine.

Stigli su na vašar i mnogi Timočani i Krajinci, ali i trgovci iz cele Srbije, prodavci mekika, kafane, preprodavci tekstila, prodavci polovne robe.

I ove vašarske dane obojili su svojim proizvodima čuvari tradicionalnih zanata, pa je tako zabeležena dobra ponuda ratluka, šećerlema i orasnica, lulica i lizalica domaće proizvodnje. Tu su i ćilimari, grnčari i korpari, ali i kamenoresci, te prodavci predmeta od drveta, proizvođači vina i rakija.

Dok se kupci žale na skupoću, trgovci se jadaju da je, i pored velikog broja posetilaca, promet mali, ali se, pritom, i nadaju da do kraja vašara, možda ipak neće biti na nuli.

Definitivno su se najviše tražila hladna pića, klakeri, sokovi i pivo, ali i mekike koje su odavno sinonim sva tri negotinska vašara, Đurđevdanski, Petrovdanski i Malogospojinski. Negotinci vele da na vašaru niste ni bili ako se niste zasladili mekikom sa mnogo prah šećera, kojaa se po komadu prodavala za 70 dinara.

U kafanama, pod šatorima, jagnjeće pečenje prodavalo se za 2.200 dinara za kilogram, a praseće za 1.800. Krofnice su 300, sokovi i do 200. Toliko je pojedinačno koštala i svaka vožnja u zabavnom delu parka, na koje su roditelji stpljivo čekali u redovima.

Sva su očekivanja da će i treći negotinski vašar, Malogospojinski u septembru, najstariji od svih ovdašnjih panađura jer traje od 1869. godine, okupiti i više vašarlija i više trgovaca, s obzirom da mu uz Šabački, ravnog nema u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega