ARHEOLOZI ZAUSTAVILI CEVI: Gasifikaciju Kupinova diktiraju dodatna istraživanja nalazišta u blizini Crkve Svetog Luke

S. Kostić

30. 06. 2022. u 06:00

RADOVI na gasifikacionoj mreži u blizini Crkve Svetog Luke uz pojas arheološkog nalazišta Kupinik u Kupinovu, obustavljeni su kako bi se obavila zaštitna istraživanja, kaže za naš list Ljubiša Šulaja direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.

АРХЕОЛОЗИ ЗАУСТАВИЛИ ЦЕВИ: Гасификацију Купинова диктирају додатна истраживања налазишта у близини Цркве Светог Луке

Tajne zdanja poslednjih srpskih despota, Foto S. K.

Prema njegovim rečima, ekipe arheologa izaći će na teren već tokom sledeće nedelje, a ovaj posao kako očekuju trebalo bi da se završi u narednih mesec dana, kada će biti nastavljena gasifikacija mesta.

- Provlačenje cevi kroz, kako je mi zovemo "crvenu zonu", jer je u blizini i arheološko nalazište Kupinik, ne može da se obavi dok se ne urade zaštitna istraživanja. Inače, radovi na otkrivanju ovog lokaliteta su dosta u zaostatku, ali raduje nas što ima grupa ljudi koja to "gura" - kaže Šulaja smatrajući da je Kupinik, koji ima istorijsku vrednost, nepravedno zapostavljen u odnosu na ostala značajna utvrđenja.

Prestonica poslednjih srpskih despota Stefana Lazarevića, Đurađa Brankovića i Vuka Grgurevića, već u septembru mogla bi da otkrije neke od tajni čuvanih pod zemljom, kada će se arheolozi opet skupiti na ovom terenu.

- Istraživanja ćemo raditi u saradnji sa Narodnim muzejom, koji će za ovu namenu izdvojiti preko 900.000 dinara, dok će Opština Pećinci za sufinansiranje samog istraživanja izdvojiti 150.000 dinara, kao i dodatna sredstva za finansiranje logistike na terenu - ističe Perica Odobašić, predsednik Saveta mesne zajednice Kupinovo i arheolog.

Foto S. K.

Prilikom osvajanja Beograda 1521. godine Sultan Sulejman prvi Veličanstveni razorio je Kupinik, koji je pao nešto kasnije osmanlijskim zauzimanjem Srema, 1526. godine. Pošto se turskim prodorom i osvajanjima u Panoniji našao duboko u zaleđu njihove teritorije, ovo utvrđenje gubi svoj značaj kao pogranično mesto. Od tada poslednja srpska srednjovekovna prestonica leži u ruševinama, a zanimljivo je da je njena opeka korišćena kasnije pri obnovi Beogradske tvrđave.

Ljubiša Šulaja, Foto S. K.

OZBILjNA ISTRAŽIVANjA

PRVA ozbiljna istraživanja poslednje prestonice srednjovekovne Srbije - tvrđave Kupinik izvršena su pre dve godine kada je urađeno lasersko snimanje lokaliteta iz vazduha.

Prošle godine su počela sistematska arheološka istraživanja na terenu, u saradnji sa stručnjacima iz Narodnog muzeja u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a