BIBLIOTECI IME PO BELOM: Lajkovačka ustanova kulture od juče dobila novi naziv

B. PUZOVIĆ

29. 06. 2022. u 06:23

GRADSKA biblioteka Lajkovac od juče se zove Narodna biblioteka "Radovan Beli Marković".

БИБЛИОТЕЦИ ИМЕ ПО БЕЛОМ: Лајковачка установа културе од јуче добила нови назив

Foto B. P.

Odbornici Skupštine opštine, naime, juče su na zasedanju lokalnog parlamenta jednoglasno odlučili da ova kulturna ustanova dobije ime jednog od najvećih savremenih srpskih književnika Radovana Belog Markovića, koji je živeo i stvarao u ovoj poznatoj železničkoj varošici.

Inicijator promene imena bio je upravo kolektiv biblioteke, a u obrazloženju direktorke Biljane Bogdanović stoji da je "prošlo skoro pola godine od smrti književnika Radovana Belog Markovića, jednog od najpoznatijih savremenih srpskih pisaca. Ostavio je velik trag u književnosti i bibliotekarstvu. Zahvaljujući njemu lajkovačka biblioteka je ugostila mnoge poznate pesnike, književnike, kritičare.

Očekivano je da ustanova, čiji je bio prvi samostalni upravnik, ponese njegovo ime".

Foto B. P.

Beli Marković i njegova supruga Emilija 2011. osnovali su legat i poklonili ga Gradskoj biblioteci Lajkovac. Legat sadrži 708 knjiga sa posvetom autora, 743 naslova bez posvete i 658 serijskih publikacija, umetničke slike, skulpture u drvetu, pisaće mašine, rukopise, beleške, fotografije i lične predmete. Legat će, kako je najavljeno, biti smešten u jednom od konaka koji će ovog leta biti potpuno završeni u lajkovačkom naselju Vojni krug.

POČIVA U SVOJOJ VAROŠICI

RADOVAN Beli Marković preminuo je 19. januara u Lajkovcu, u 75. godini, gde i počiva. Uz železničku varošicu, u svojim delima ovekovečio je rodno lajkovačko selo Ćelije, Kolubaru i Belo Valjevo, kako je nazvao centar Kolubarskog okruga, pripovedajući jedinstvenim jezikom. Prvi je dobitnik Povelje za životno delo opštine Lajkovac, koja mu je uručena 16. septembra prošle godine, povodom Dana opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju