PARAĆIN DOBIJA DVA NOVA MOSTA: Gradiće ih „Putevi Užice“, a donator je Švajcarska

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 06. 2022. u 21:07

U PARAĆINU je danas u prostorijama Regionalnog inovacionog startap centra (RISC) predsednik te opštine Vladimir Milićević potpisao ugovor sa firmom „Putevi Užice“ za izgradnju dva drumska mosta na Crnici.

ПАРАЋИН ДОБИЈА ДВА НОВА МОСТА: Градиће их „Путеви Ужице“, а донатор је Швајцарска

Foto: Z. Rašić

U pitanju su prva dva mosta od ukupno sedam – tri drumska i četiri pešačka, čiju izgradnju, umesto starih, finansira Vlada Švajcarske u okviru međudržavnog ugovora sa Srbijom, čime će biti kompletiran sistem odbrane od poplava u Paraćinu. Svečanom činu prisustvovala je zato delagacija Ambasade Švajcarske u Beogradu na čelu sa ambasadorom Ursom Šmidom, kao i predstavnici Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade RS, konsultantske kuće „Štuka“, JVP „Srbijavode“...

Foto: Z. Rašić

Za goste, lokalna samouprava u Paraćinu priredila je najpre prijem kod predsednika Opštine, a pre potpisivanja ugovora u zgradi RISC-a gosti su sa domaćinima pogledali izložbu na gradskom keju o već okončanim radovima na regulaciji korita Crnice, finansiranim sredstvima Evropske unije – Vlade Austrije, a potom i film na tu temu.

Foto: Z. Rašić

- Izgradnjom svih sedam mostova odbrana Paraćina od poplava biće kompletirana, a za građane Paraćina najveći značaj ima sigurnost da nikada neće više biti poplavljeni. To je ogromni projekat čiji je veliki deo završen, ali ostali su mostovi koji će biti podignuti metar u vis. Ja sam veoma zahvalan Vladi Švajcarske što su se stvarno potrudili da nam izađu u susret i da 3,2 miliona evra, opredeljenih za mostove na početku, povećaju na preko šest miliona. Prvobitna sredstva bila su  zaista nedovoljna zbog rasta cena građevinskog materijala, rekao je čelnik opštine Paraćin Vladimir Milićević po potpisivanju ugovora sa generalnom direktorom ad „Putevi Užice“ Vladanom Stamenićem.

Vrednost tog ugovora za dva mosta je 2.750.000 evra. Najpre će se srušiti stari i graditi novi most u Ulici Bore Petrovića kod srednjih škola, a po njegovom završetku izvođač prelazi na lokaciju  u glavnoj ulici, gde se nalazi najvažniji most u Paraćinu.

- Otprilike u isto vreme trebalo bi da krene gradnja i pešačkih mostova, tako da očekujem da se za oko dve godine završi ceo projekat. Izgradnja pešačkih mostova koštaće oko 1,8 miliona evra, dok će investicija u treći drumski most, kod „Čokolenda“, biti oko 1,5 miliona. Sa prethodnim radovima na regulaciji reke koji su donacija Vlade Austrije, sve ukupno će u taj veliki projekat biti uloženo više od deset miliona evra  – navodi Milićević.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, uz uverenje da će mostovi biti sagrađeni u roku, naveo je da je to prvi projekat koji je preuzeo kad je postao ambasador u Srbiji.

Foto: Z. Rašić

- Program saradnje između Švajcarske i Srbije traje već više od 30 godina i to je sjajan primer saradnje dve države.  Mnogo vaših ljudi i živi u Švajcarskoj, ta dijaspora je takođe razlog zašto mi učestvujemo u reformama i naporima srpske Vlade da se Srbija približi EU. Švajcarska je jako bitan investitor u Srbiji, mnoge naše kompanije tu rade i zapošljavaju oko 12.000 ljudi, a direktne investicije do danas iznose dve milijarde evra – kazao je, između ostalog, Šmid.

Foto: Z. Rašić

Prvi most koji će biti srušen

Radovi na prvom mostu kod srednjih škola, kako je najavljeno, počeće početkom avgusta. Očekuje se da taj most bude završen za oko šest meseci, a biće pušten u rad pre nego  što  krene rušenje i izgradnja sledećeg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK