APARATOM LAKŠE LEČE: Uređaj pomaže pacijentima Centra za zaštitu mentalnog zdravlja u Nišu koji su otporni na lekove

D. Miljković

28. 06. 2022. u 06:45

MAGNETNI simulator sa pratećom opremom i hirurškim kapama trenutno je najsavremeniji uređaj za lečenje dece i odraslih, a njegova vrednost je više od sedam miliona dinara.

АПАРАТОМ ЛАКШЕ ЛЕЧЕ: Уређај помаже пацијентима Центра за заштиту менталног здравља у Нишу који су отпорни на лекове

Foto D. Miljković

Ovaj aparat u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja stigao je zahvaljujući donaciji nemačke organizacije "Help" koja je u proteklih 15 godina pomogla niško zdravstvo sa 250.000 evra. U Centru ističu da nakon pandemije raste broj pacijenata i da će im ovaj aparat pomoći kod lečenja.

Dr Vladimir Đorđević, direktor Centra, ističe da je magnetni simulator od velike pomoći kod pacijenata koji su otporni na lekove. On dodaje da je procedura bezbolna i da nema bitnih kontraindikacija.

- U pitanju je aparat najnovije generacije i veoma smo ponosni na činjenicu da smo jedina državna zdravstvena ustanova u Srbiji koja će ga primenjivati. Na uređaju će raditi tri lekara i dve medicinske sestra. Jedna doktorka je već otputovala u Sevilju na usavršavanje - kaže Đorđević i dodaje da je aparat ulaganje u budućnost.

U Centru ističu da su pre pandemije na godišnjem niovu imali 40.000 pregleda a da su od toga četvrtina bila deca. Miodrag Stanković iz Odeljenja za dečju psihijatriju navodi da je primećen porast pacijenata kod dece i adolescenata nakon korone.

- Rast nije dramatičan ali je primetan i najčešće su to problemi vezani za gubitak roditelja, gubitak resursa, odnosno osiromašenje i gubitak socijalnih kontakta. Sve su ovo problemi sa kojima se mladi teško nose tako da očekujemo da posledice koje je ostavila korona na psihičko zdravlje nacije budu uočljivije u narednim godinama - kaže Stanković.

MOZAK

Aparat je potpuno primenljiv kod dece jer emituje nisku frekvenciju i dobro lokalizuje promene na mozgu koje utiču na ponašanje ili dovode do depresije i drugih poremećaja - navodi, između ostalog, Miodrag Stanković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)