BESMRTNI PESNIK Sinoć je u Mokrinu održan 37. Memorijal „Miroslav Mika Antić“

Рада Шегрт
Rada Šegrt

25. 06. 2022. u 08:00

MESNA zajednica Mokrin sinoć je 37. put uzastopno, na dan smrti pesnika Miroslava Mike Antića, organizovala Memorijal njemu u čast.

БЕСМРТНИ ПЕСНИК Синоћ је у Мокрину одржан 37. Меморијал „Мирослав Мика Антић“

Foto_ R. Šegrt

Okupili su se pesnici, glumci i muzičari i na Varoškom trgu, uz tamburaše, sećali se jednog od najpoznatijih Mokrinčana, omiljenog pesnika, novinara, mornara i boema. Kako je to uvek bilo do sada i ovaj put je glumac Miodrag Petrović govorio njegovu „Besmrtnu pesmu“, a za „Novosti“ je ispričao kako je pre nekoliko dana, sanjao Miku.

- Sanajao sam da u kući mog ujaka Stanoja, u mom selu između Jagodine i Kragujevca, dolaze  Mika i Mita Golić, koji je osmislio memorijal. Ja im kao treba da obezbedim piće i tražim neki vinjak, ali kasnim u tom snu i kad sam došao Mika je legao obučen, a Mita pored njega. Pod utiskom tog sna, pre nego što sam došao u Mokrin, otišao sam u crkvu i upalio sveće, ujaku Stanoju, Miti Goliću i Miki Antiću i svim našim pesnicima. Ništa nije slučajno u kosmosu – otkrio je Petrović.

Poeziju Mike Antića govorili su glumci pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina, a kao i svaki godine obavezno su svirali tamburaši, ovaj put Žarko Novakov iz Mokrina i orkestar „Ravnica“ iz Subotice. Program je režirao Nenad Gvozdenović.

- Mi u pozorištu posebno volimo Miku, jer smo više od 20 godina igrali predstavu „Garavi sokak“ i sa njom gostovali po čitavoj Jugoslaviji. Izveli smo je više od 300 puta. Mika je asocijacija na Banat, na pozorište, umetnost i umetnike, na boeme, na vino, nepreglednu vojvođansku ravnicu i najviše na ljubav - navela je Snežana Kovačev Čeler, glumica zrenjaninskog teatra.

Memorijal „Miroslav Mika Antić“ ove je godine deo bogatog programa „Nedelje kulture“ koja je organizovana u Mokrinu. Tokom nje je priređena izložba slika Zorana Srbljina, promovisano nekoliko knjiga, uglavnom mokrinskih autora, priređena izložba fotografija i priredba za decu. Pokrovitelji memorijala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i Grad Kikinda.

Nacionalna tradicija

- Ne treba niko da se pita da li treba da finansijski pomogne održavanje memorijala. Ovo je ozbiljna tradicija ne samo Mokrina, Kikinde i Vojvodine, ovo je nacionalna stvar. Mika je pesnik srpskog jezika i što više prolaze godine on je sve veći. Na društvenim mrežama je više njegove poezije nego nekih savremenih pesnika. Njega vreme potvrđuje. Mika je jedno čudo – poručio je glumac Miodrag Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)