POČAST RUSU, HEROJU SA PAŠTRIKA: Albert Andijev dobija mural u Vranju

D. Ristić

23. 06. 2022. u 12:22

Na jednoj fasadi u centru Vranja rađa se mural posvećen Albertu Andijevu, ruskom dobrovoljcu koji se tokom NATO agresije, rame uz rame sa našim vojnicima, borio na Kosmetu.

ПОЧАСТ РУСУ, ХЕРОЈУ СА ПАШТРИКА: Алберт Андијев добија мурал у Врању

D. Ristić

Inicijator oslikavanja murala je Udruženje "Srpski ratni veterani Vranje", a lik Andijeva oživljava poznati umetnik i autor više destina murala širom Srbije Stefan Stojanović Sleš. Slika još uvek nije završena, a svečano otkrivanje je zakazano za Vidovdan, kaže za Novosti predsednik udruženja Dragoljub Stošić.

- Ovo je odavanje počasti i znak zahvalnosti našem bratu i heroju odbrane Srbije Albertu Andijevu koji je izgubio oko na srpskoj zemlji, a kasnije odlučio da u njoj i večno počiva - kaže Stošić.

Albert Andijev je bio ruski dobrovoljac koji se, nekoliko dana nakon početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, priključio herojskoj 549. brigadi Prištinskog korpusa. Ranjen je 5. maja kod Suve Reke, usled čega je ostao bez desnog oka, ali se ubrzo po saniranju povrede vratio na Kosmet, gde je učestvovao u bitki na Paštriku. Nakon povlačenja vojske sa Kosova i Metohije, ostao je da živi u Vlasotincu, gde se oženio i dobio sina. Preminuo je 14. marta prošle godine od posledica zaražavanja koronavirusom i sahranjen je u Beogradu uz vojne počasti. Murali sa njegovim likom već postoje u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Vlasotincu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi