OTROVI SA OTPADA UBIJAJU Dr Radovanović: U atmosferu su oslobođene veoma opasne i toksične materije

Z. Rajić

21. 06. 2022. u 09:11

POSLE skoro mesec dana još tinja požar koji je na deponiji u Temerinu izbio 25. maja. Robert Gaković, koji sa suprugom i dvoje dece živi na salašu blizu zapaljenog smetlišta, navodi da, uprkos tome što se svakodnevno radi na saniranju deponije i što se čini da je taj posao pri kraju, sa nje i dalje dolaze oblaci zagušljivog dima od plamena iz njenih dubokih slojeva.

ОТРОВИ СА ОТПАДА УБИЈАЈУ Др Радовановић: У атмосферу су ослобођене веома опасне и токсичне материје

Foto Ekološka inicijativa Temerin

Gaković, kojem je dim sa deponije ugušio četiri jagnjeta i uništio više od 100 kilograma mesa na sušenju, a morao je da iznajmi stan u gradu kako bi porodicu spasao od zagađenja, kaže da je lokalna samouprava iskazala spremnost da mu nadoknadi materijalnu štetu, ali njemu i njegovim ukućanima, kako napominje, niko neće vratiti zdravlje, strahujući da je ono narušeno požarom na svega 500 metara od njihovog salaša.

Foto Ekološka inicijativa Temerin

Robert Gaković

Dr Tanja Radovanović iz Doma zdravlja u Temerinu rekla je za "Novosti" da je u požaru, koji je zahvatio površinu od oko četiri hektara sagorevao deponijski gas, koji je smeša metana, ugljen-dioksida i azotnih jedinjenja, kao i komunalni otpad različitog porekla, pri čemu su u atmosferu oslobođene veoma opasne i toksične supstance.

- Najviše su ugrožene osobe koje su neposredno izložene ovom dimu, koji štetno deluje na disajne organe i kardiovaskularni i centralni nervni sistem. Posledice mogu biti ozbiljne, jer su sve te materije kancerogene - predočila je dr Radovanović, koja smatra da je u opštini Temerin, kad je izbio požar na deponiji, trebalo proglasiti vanrednu situaciju. - Ljudi i životinje u neposrednoj blizini požara morali su biti evakuisani, a ostali građani upozoreni na opasnost izlaganja otrovnim materijama u vazduhu. Nažalost, izostala je adekvatna reakcija nadležnih institucija.

Foto DVD Sirig

Doktorka je podsetila da je deponija u Temerinu bila sanirana 2012. godine i da je tada u njeno uređenje uloženo 47 miliona dinara.

- Nestručnim i nesavesnim uklanjanjem otpada i nereagovanjem inspekcije, ova deponija je ponovo dovedena u stanje da predstavlja opasnost za građane Temerina - zaključila je dr Radovanović.

NEDOSTAJU BULDOŽER I ZEMLjA

Direktor JKP "Temerin" Željko Džakula kaže da su vremenske neprilike uzrokovale samozapaljenje deponije, koja zahteva mnogo veća ulaganja iz lokalnog budžeta da se na njoj ne bi ponovila slična situacija.

- Ovde mora biti uvedena električna energija kako bi bunar, koji je već iskopan, mogao da funkcioniše. Potrebno je i da imamo jedan veliki buldožer i dovoljno zemlje na lageru kojom ćemo gasiti požar - rekao je Džakula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati