ŠETNJA “SVAKI KORAK JE POBEDA” U Kikindi prvi put obeležen Svetski dan borbe protiv multipla skleroze

R. Š.

28. 05. 2022. u 18:18

OBOLELI od multipla skleroze u našoj zemlji prvi prvi put su dobili javnu i zvaničnu podršku i to u Kikindi, gde je, u subotu popodne, organizovana prva šetnja simboličnog, ali sigurno istinitog naziva, "Svaki korak je pobeda".

ШЕТЊА “СВАКИ КОРАК ЈЕ ПОБЕДА” У Кикинди први пут обележен Светски дан борбе против мултипла склерозе

foto: grad Kikinda

Tako je iz ovog grada krenula nacionalna kampanja podrške ovakvim pacijentima. Na ovaj način obeležen je Svetski dan borbe protiv ove bolesti.

Osim Kikinđana, u šetnji su učestvovali i građani Novog Sada, Subotice i drugih vojvođanskih mesta u kojima postoje udruženja ovakvih pacijenata. Organizatori obeležavanja ovog dana su Društva multipla skleroze Vojvodine i Kikinde. Pordšku su dali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijlna pitanja, Gradska uprava Kikinde i Kulturni centar.

foto: grad Kikinda

- Oko 180 građana Kikinde je obolelo od multipla skleroze, mada mislimo da ih ima i više, jer se teško pokretni članovi sa sela teže socijalizuju i uključuju. Naše udruženje ima 42 aktivna člana. Najmlađa članica ima samo 23, a najstarija 68 godina. Svega petnaestak učestvuje u radu. Obollei su često zatvoreni, povlače se u sebe, pa je cilj organizovanja šetnje da pokažemo da nije sramota biti bolestan, a ujedno i da skrenemo pažnju da i mi postojimo i da, iako sa invaliditetima, možemo i trebamo da budemo ravnopravni deo ovog društva - izjavila je Brankica Miškov, predsednica Udruženja obolelih od multipla skleroze u Kikinda.

Nju ovo oboljenje nije demoralisalo, ni kada koristi štap. Poznajući prirodu oboljenja Miškova preptostavlja da je broj onih koji se bore sa ovom bolešću daleko veći, jer neki ne žele javnost, a neki, nažalost, nisu ni registrovani. Zato je cilj današnjeg okupljanja, koje je održano uprkos kiši, da društvo šire otvori vrata obolelima i da se sa njihovih leđa, na kojim je već veliki teret, skine stigma nemoćnih osoba. Tako kaže i Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada, po obrazovanju socijalni radnik, koji dobro zna problem onih koji se, iz bilo kojih uzroka, osećaju skrajnuti, zanemareni ili manje vredni.

foto: grad Kikinda

- Naš zajednički zadatak, ne samo gradske uprave, nego i njihovih sugrađana, komšija i prijatelja je da im pomognemo, otklonimo sve barijere, da širimo svest o ovoj bolesti onima koji su imali bilo kakvih predrasuda o ljudima koji su oboleli. Prirodno je da stanemo u njihovu zaštitu i budemo uz njih – naveo je Bogdan.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema u može da s ejavi u svim životnim dobima. Za sada se najčešće manifestuje između 20. do 40. godine života. Češća je kod žena nego kod muškaraca. Vrlo je promenljiva i izaziva tegobe različitog stepena, od otežanog hodanja, slabljenja vida i drugih teških stanja.

Nema registra

- U Vojvodini imamo 14 udruženja obolelih, sa oko 1.000 članova. Mislimo da je pacijenata znantno više, jer ne postoji zvanični registar. Šetnjama želimo da ohrabrimo obolele da se priključe najbližim udruženjima, kako bismo razbili sve barijere, tektonske i socijalne – navodi Jasna Brančić, predsednica Društva MS Vojvodine.

BONUS VIDEO:

JEDINSTVEN DOGAĐAJ: Stefan Milenković i Gudačka reprezentacija mladih održali koncert u Kikindi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)