NE ZABORAVLJAMO ŽRTVE VELIKOG ZLOČINA: Sećanje na Surduličke mučenike

Дејан Ристић
Dejan Ristić

27. 05. 2022. u 13:34

Eparhija Vranjska najavila je predstojećeg vikenda obeležavanje stradanja Surduličkih mučenika.

НЕ ЗАБОРАВЉАМО ЖРТВЕ ВЕЛИКОГ ЗЛОЧИНА: Сећање на Сурдуличке мученике

D. Ristić

U subotu, 28. maja, u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u 17 sati biće održano praznično bdenije, a u surduličkom kulturnom centru u biće održana Svečana akademija i otvorena izložbe „Sveti Vikentije Mitropolit skopski“.

Centralna proslava je u nedelju kada će najpre biti održana Sveta arhijerejska Liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Surdulici. Nakon toga će biti organizovana litija do „Duboke Doline“, stratišta iz Prvog svetskog rata, gde će biti postavljeno spomen-obeležje. U podne će biti otvorena slavska trpeza kod Hrama Svetog velikomučenika Georgija.

U toku Prvog Svetskog rata, bugarski okupatori učinili su velike zločine na prostoru Surdulice i okoline. Procenjuje se da je ubijeno je između 4 i 6 hiljada ljudi čije su kosti rasute na više stratišta u ovom delu Srbije. Sveti Arhijerejski Sabor SPC je maja 2017. godine proglasio surduličke mučenike za nove svetitelje i upisao ih u kalendar svetih na dan 16. maja po starom, odnosno 29. maja po novom kalendaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)