POČINJU VIDOVDANSKE SVEČANOSTI: Dečja smotra folklora u manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena

Dragana ZEČEVIĆ

27. 05. 2022. u 11:50

DEČJOM smotrom folklora pod nazivom u „U SUSRET VIDOVDANU” u porti manastira Svetih Arhangela kod Prizrena koja se održava u subotu (sutra) počinju Vidovdanske svečanosti 2022. godine.

ПОЧИЊУ ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ: Дечја смотра фолклора у манастиру Светих Архангела код Призрена

Foto Igor Marinković

Kako ističu iz gračaničkog Doma kulture, ovu nesvakidašnju smotru dečjeg folklora, tradicije, mladosti i lepote, koja se po dvadeset i prvi put održava na Kosovu i Metohiji, organizuju Dom kulture Gračanica, Savez amatera Kosova i Metohije i bratstvo manastira Svetih Arhangela.

- Na manifestaciji učestvuje oko 700 izvođača, pretežno dece. Na smotri učestvuju 20 kulturno-umetničkih društava i pojedinaca sa Kosova i Metohije. Cilj ove manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, ali i da deca upoznaju svoje vršnjake, istoriju, kulturu i da na ostacima Svetih Arhanđela grade kulturu sećanja i potrebu da se uništeno obnavlja - ističu iz Doma kulture u Gračanici i dodaju da će svim učesnicima manifestacije biće dodeljeni medaljoni, diplome i pehari kao motivacija za dalji napredak i razvijanje talenta.

Inače, manifestaciju su podržali kancelarija za Kosovo i Metohiju i Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)