PUT KOJI ŽIVOT ZNAČI: Napreduje rekonstrukcija makadamske saobraćajnice od Rudna do Studenice

G. ĆIROVIĆ

27. 05. 2022. u 11:00

KAO što je to meštanima obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom prošlogodišnje posete Kraljevu, do sada je potpuno rekonstruisano i asfaltirano 6,2 od ukupno 17 kilometara devastiranog makadamskog puta od Studenice do Rudna na istoimenoj visoravni.

ПУТ КОЈИ ЖИВОТ ЗНАЧИ: Напредује реконструкција макадамске саобраћајнице од Рудна до Студенице

G.Šljivić

Ova saobraćajnica, iako je u kategoriji lokalnog puta, od ogromnog je, gotovo vitalnog značaja za meštane studeničkog, ušćanskog i rudnjanskog kraja. Kada radovi budi završeni, osim što će spojiti srednjovekovne manastire Studenicu i Gradac, ovaj put olakšaće osnovcima iz Rudna pohađanje škole u Studenici, kao i komunikaciju meštana sa Kraljevom jer skraćuje „deonicu“ u oba smera za pedesetak kilometra.

G.Šljivić

Rekonstrukcija puta Rudno-Studenica

Radovi su počeli sredinom septembra prošle godine, a ovaj kapitalni projekat finansira država preko JP „Putevi Srbije“, dok je izvođač radova „Novi Pazar put“. Procenjuje se da će rekonstrukcija i asfaltiranje svih 17 kilometara dostići cifru od oko 400 miliona dinara.

- Do sada su završena dva kilometra puta iz Rudna ka Studenici i četiri iz suprotnog pravca. Na ovom delu ugrađeno je više od 15.000 kubika drobljenog kamenog agregata. Put je rađen ne samo za putnički, već i za teretni saobraćaj. Osnovna širina je pet, a u krivinama i serpentinama sedam metara - raportira Branislav Papakoča, šef kraljevačke sekcije preduzeća „Novi Pazar put“.

G.Šljivić

Rekonstrukcija puta Rudno-Studenica

Prema njegovim rečima, meštani Studenice i Rudna nisu pravili probleme oko imovinsko-pravnih odnosa, što će svakako ubrzati nastavak radova. To je potvrdio i meštanin Milovan Jevremović koji se prošle godine lično obratio predsedniku Aleksandru Vučiću pitajući ga za rekonstrukciju ovog puta. Predsednik je tada obećao da će radovi uskoro početi.

- Ispunio je obećanje i zahvalni smo što je prepoznao potrebe meštana studeničkog i rudnjanskog kraja. Ovaj put praktično znači život za Rudno, Bzovik i Studenicu. Sa Golije će biti mnogo bliže ići ovuda prema Beogradu, Raški i Novom Pazaru nego preko Požege, Užica i Čačka – naglašava Jevremović. - Važan je i za turizam koji se u ovim krajevima ubrzano razvija proteklih godina, a ovdašnja etno domaćinstva biće mnogo pristupačnija gostima.

G.Šljivić

Rekonstrukcija puta Rudno-Studenica

SPAJAJU SVETINjE

- GENERACIJE ovdašnjih meštana sanjale su da se izgradi asfaltni put od Studenice do Rudna i da se spoje dve srpske srednjovekovne svetinje, manastiri Studenica i Gradac – rekao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva obilazeći radove. - U saradnji sa Vladom i predsednikom Srbije nastavićemo izgradnju kako bi uskoro završili svih 17 kolimetara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!