NESVAKIDAŠNJA UTAKMICA U SREMSKOJ MITROVICI: Fudbalski tim osuđenika KPZ igrao nerešeno sa veteranima Crvene zvezde (FOTO)

S. Kostić

27. 05. 2022. u 09:22

NA zelenoj travi stadiona Fudbalskog kluba Radnički u Sremskoj Mitrovici, u sredu je odigrana nesvakidašnja utakmica u kojoj su snage odmerili veterani Crvene zvezde i tim osuđenih lica Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

НЕСВАКИДАШЊА УТАКМИЦА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Фудбалски тим осуђеника КПЗ играо нерешено са ветеранима Црвене звезде (ФОТО)

Foto: S.Kostić

U predigri su snage prvo odmerili omladinci, a pravi povod za ove mečeve bilo je obeležavanje stogodišnjice postojanja kluba domaćina, ali i realizacija projekta resocijalizacije osuđenih lica pomoću sporta.


Na manifestaciji koja je okupila veliki broj gledalaca, uživalo se gledajući i navijajući u prijateljskom meču veterana Crvene zvezde i tima osuđenih lica KPZ Sremska Mitrovica, koji je završen remijem - 3:3.


- Ovo je projekat koji tek treba da se razvije u celoj Evropi - resocijalizacija osuđenika pomoću sporta. Mi smo u načelu već započeli ovaj projekat tako što pošaljemo neke osuđenike na rad u ovaj lokalni klub, gde oni pomažu u čišćenju i radu kluba - kaže Aleksandar Alimpić, upravnik KPZ Sremska Mitrovica.


U planu je da u zatvorenom delu zatvora povremeno rade treneri koji će pokušati da implementiraju projekat tako što će se pored fudbala igrati odbojka i košarka.


- Naš zavod tokom godine organizuje nekoliko turnira, između ostalog i fudbalski, a ono što nas odlikuje je i šahovski. Kada uključimo osuđeničku populaciju u ovakve projekte, lakše ćemo izvršiti njihovu reintegraciju ponovo u društvo, zato je bitno da zajedno sa nama učestvuju u ovakvim projektima, da dobiju našu podršku kako bi se lakše uključili ponovo u život i društvo - navodi Alimpić.


Pored Srbije na ovom projektu partneri su Španija, Portugalija, Velika Britanija, a lider je Ministarstvo pravde Kraljevine Holandije, čiji predstavnici su prisustvovali ovom meču.


- U Holandiji ovo radimo u mnogim zatvorima, zajedno sa osam fudbalskih klubova. Projekte radimo najviše sa fudbalom, gde kasnije bivši osuđenici dobijaju status igrača u nekim klubovima - rekao je Gerko Brink, vođa sportskih projekata Nacionalne agencije za zatvore Kraljevine Holandije.


U ime veterana Crvene zvezde, Stanislav Karasi kaže da su oni registrovani kao humanitarna organizacija, koja pomaže i žene bivših igrača.


- Prvi put kad smo čuli za ovu ideju, mi smo je prihvatili bez ikakvog problema i rekli da ćemo bilo kad, u koje god vreme kada se zakaže utakmica, doći da sa zadovoljstvom odigramo utakmicu ovog tipa - istakao je legendarni Karasi.


Iako se nekoliko godina bavio profesionalno sportom, sa oduševljenjem je na teren istrčao osuđenik Nikola V., koji je rekao da se njegov tim mesec dana pripremao za ovaj meč.


- Retko ko može da dobije ovakvu priliku da odigra utakmicu sa velikanima Crvene zvezde - zaključio je Nikola za naš list. 

OPSTALI U PRVOJ LIGI


FK Radnički iz Sremske Mitrovice tokom godina postojanja imao je različite uspone i padove, kao i većina klubova.
- Uspeh na koji smo najponosniji je ostvaren sezone 2020-2021, kada smo ušli u Prvu ligu Srbije, a sada smo obezbedili status prvoligaša u sezoni koja je upravo iza nas. Mi smo uspeh ponovili, plasirali smo se među osam najboljih ekipa u ovoj ligi - naglasila je Danka Tufegdžić, portparol kluba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije