ŠTITE BILJKE OD SUNČEVIH ZRAKA: Tehnološka škola iz Paraćina osvojila drugo mesto na državnom takmičenju učeničkih kompanija (FOTO)

Z. RAŠIĆ

27. 05. 2022. u 08:31

EKIPA koju čine učenici III/1 odeljenja Tehnološke škole iz Paraćina - sa svojim "Blumfiksom" osvojila je drugo mesto na upravo završenom Nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija Srbije, održanom u Beogradu.

ШТИТЕ БИЉКЕ ОД СУНЧЕВИХ ЗРАКА: Технолошка школа из Параћина освојила друго место на државном такмичењу ученичких компанија (ФОТО)

Foto: Z.Rašić

Za razvoj proizvoda koji biljke štiti od štetnog sunčevog zračenja - od ideje do prezentacije - dobili su visoke ocene žirija, a mentorka Šumadinka Milenković, inače profesorka ekonomske grupe predmeta i razredni starešina pomenutog odeljenja budućih farmaceutskih tehničara, kaže da su u nadmetanju učestvovale učeničke kompanije iz čitave Srbije, koje su već pobeđivale na regionalnim takmičenjima.


- Naš Đorđe Mošorinac bavi se istraživanjem i pre dve godine je osvojio prvo mesto na Republičkoj smotri istraživačkih radova učenika srednjih škola. Otkrio je kako zaštititi biljke od štetnog UV zračenja, pa smo svi zajedno nastavili tim tragom i đaci su uspeli da naprave preparat koji orhidejama i japanskim ljubičicama, na primer, omogućava da opstanu i na suncu, koje inače teško podnose. Za sada je ovaj proizvod namenjen samo sobnom bilju, ali već pripremamo recepturu i za primenu u staklenicima i plastenicima, odnosno u cvećarstvu - objašnjava mentorka.

Foto: Z.Rašić

 


Inače, baš kao iskusni preduzetnici, četvoro "zaposlenih" učenika u kompaniji "Blumfiks" sačinilo je biznis-plan, obavilo analizu tržišta, projektovalo troškove, osmislilo marketing... sve od osnivanja firme lane u septembru. 

TRADICIJA I BUDUĆNOST


PROFESORKA Milenković naglašava da je Tehnološka škola već 18 godina u programu učeničkog preduzetništva, a počeli su da se takmiče 2006, po programu organizacije iz Norveške. Sada, zapažene rezultate postižu pod okriljem projekta "Dostignuća mladih u Srbiji", koji srednjoškolcima omogućava sticanje znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu. Inače, školu je na Nacionalnom takmičenju predstavljala i učenička kompanija "Šaga san", iz koje je potekao prirodni melem za ublažavanje opekotine na koži od sunca. Ovu "firmu" čine učenici drugog razreda, kojima tek sledi put ka vrhu, ali su već sada uspeli da izbore plasman u finale...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024