"GRIVNA" UZELA APSOLUTNIH 100: Etno-grupa iz Kladova niže uspehe i u međunarodnoj konkurenciji

S. M. JOVANOVIĆ

26. 05. 2022. u 07:26

ČLANICE etno-grupe "Grivna" iz Kladova su trijumfovale na 19. internacionalnom onlajn takmičenju "Žene u muzici", organizovanom u Kragujevcu. Talentovane devojčice, pod upravom Jesenke Jovetić, od osnivanja 2019. su istinski čuvari naše kulturne baštine, pa su se i ovoga puta potvrdile u kategoriji etnovokalne muzike, osvojivši maksimalnih 100 poena.

ГРИВНА УЗЕЛА АПСОЛУТНИХ 100: Етно-група из Кладова ниже успехе и у међународној конкуренцији

Foto Privatna arhiva

- Kao i za svako takmičenje, pripremale smo se veoma detaljno. Studiozno pristupamo muzičkom materijalu koji će biti deo takmičarskog repertoara, a za uspešne nastupe je potrebno mnogo proba i napornog rada. Srećom, to uvek protekne u osmesima i uživanju, jer mi, zaista, svi volimo ovo što radimo i željno iščkujemo nastupe. Deo našeg repertoara su pesme sa Kosova, te iz čitave Srbije i Bosne, a u Kragujevcu smo se predstavile pesmom "Domaćice od kuće", zabeleženom kod doseljenika u Čelarevu, te kosovskom numerom "Bilbil pile, ne poj rano" iz Velike Hoče - objašnjava Jesenka Jovetić.

Ali, etno-grupa "Grivna" - koja radi pod okriljem muzičke škole "Konstantin Babić" u Kladovu - u svojoj kolekciji ima i zlatnu medalju u kategoriji folkloraca, sa lanjskim "Majskih svečanosti" u Bijeljini, te prvo mesto u kategoriji obrada, sa vokalnog etno-festivala mladih u Negotinu, 2019.

- Tradicija je duboko utkana u našu dušu i punog srca mogu da kažem kako narodna pesma privlači i nove, znatno mlađe generacije, pa mi se često javljaju roditelji koji žele da nam se priključe i njihova deca - zaključuje Jesenka Jovetić.

ZABLISTALA I PIJANISTKINJA, TE DVE VIOLINISTKINJE

TEODORA Šeremetović, učenica drugog razreda MŠ "Konstantin Babić" u Kladovu, na odseku klavira u klasi nastavnice Slađane Mijušković, trijumfovala je na 20. međunarodnom takmičenju "Mladi virtuoz" u Beogradu, osvojivši 96 poena.

Drugu nagradu na Međunarodnom onlajn takmičenju gudača u Negotinu su zaslužile Lina Vasiljević i Nikolina Pražić, sa odseka violine u klasi Nevene Ivezić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VODITELJU PREMINULA SUPRUGA: Otišla je moja žena i mama mog sina, ostavila nas je u tmini vremena