U ČAST ĆIRILA I METODIJA: Dan slovenske pismenosti u Vukovom Tršiću

V. Mitrić

24. 05. 2022. u 09:44

DAN slovenske pismenosti i kulture obeležen je juče u Tršiću, rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, oca naše pismenosti i kulture, u čast solunske braće Ćirila i Metodija, tvoraca prvog slovenskog pisma – glagoljice.

У ЧАСТ ЋИРИЛА И МЕТОДИЈА: Дан словенске писмености у Вуковом Тршићу

Foto: V.M.

Mr Snežana Nešković Simić, direktorka CK „Vuk Karadžić“, podsetila je da je u Republici Srbiji ovaj značajan datum posvećen slovenskom pismu, ustanovljen je 2019. godine na predlog Ministarstva kulture i informisanja.

Tim povodom Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici organizovao je predavanje pod nazivom „Prvo slovensko pismo“, na kom su učestvovali učenici Osnovne škole „Vukova spomen škola“ u Tršiću. Učenici su imali priliku da čuju zanimljive podatke o nastanku i značaju glagoljice. Nakon predavanja organizovana je radionica u kojoj su se učenici oprobali u pisanju slova ovog slovenskog pisma.

Predavanje „Prvo slovensko pismo“ održano je u Kući pisaca u Tršiću. O glagoljici je govorila Katarina Aleksić, profesor srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi „Vukova spomen škola“ u Tršiću i Miroslav Terzić, kustos istoričar u Centru za kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)