ZVONA I BEZ KTITORA: Najavljen nastavak izgradnje manastira na brdu Đurovača, iznad Trstenika

S. BABOVIĆ

24. 05. 2022. u 08:25

IAKO je, početkom godine, iz Kanade stigla tužna vest da je preminuo Ljubiša Radojević (97), poreklom iz sela Bogdanje kod Trstenika, njegovi potomci će ispuniti njegovu želju da u rodnom mestu podigne manastirski kompleks sa crkvom.

ЗВОНА И БЕЗ КТИТОРА: Најављен наставак изградње манастира на брду Ђуровача, изнад Трстеника

Foto OU u Trsteniku

Uostalom, za života je donirao čak 20 miliona dinara, nameran da se u Bogdanji ponovo čuje crkveno zvono, a njegov sinovac, koji nosi ime po ktitoru, pomno je pratio osveštavanje i početak izrade temelja - prošlog proleća, na Đurđevdan.

- Srećni smo što smo bili u prilici da mu pošaljemo fotografije gradilišta, a porodica je spremna da nastavi Ljubišino zaveštanje - napominje istoričarka Jelena Vukčević,članica Crkvenog odbora. - Ideja je da se nova crkva izgledom što više približi staroj, koja je bila građena od lomljenog kamena, a spolja okrečena malterom.

A, pomenuti sinovac Ljubiša će već u julu ponovo biti u trsteničkom kraju. Lane je svedočio kako se u svemu ispoštovala želja plemenitog ktitora, koji je decenijama živeo u Britanskoj Kolumbiji, te podsetio da je čika Ljubiša 2019. finansirao i obimna istraživanja, kada su arheolozi Narodnog muzeja iz Kruševca pronašli temelje crkve s kraja 17. i početka 18. veka, te brojne druge vredne nalaze. I, upravo se na temeljima te stare, podiže i nova bogomolja - crkva Svetog Đorđa u okviru manastirskog zdanja.

- Na postojanje drevnog hrama su ukazala prethodna geofizička istraživanja stručnjaka Rudarsko-geološkog fakulteta iz Beograda, kao i predanja meštana koji se svakog Đurđevdana okupljaju na tom, za njih svetom mestu. Ispredale su se priče, uglavnom vezane za Jug Bogdana, legendarnog oca kneginje Milice, a i selo se zove Bogdanje - objašnjava Jelena Vukčević, inače i kustos muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu u Trsteniku, prenoseći pretpostavke da je manastir, po svemu sudeći, porušen tokom borbi za oslobođenje od Turaka.

Uostalom, manastir Ljubostinja je vazdušnom linijom udaljen tek nešto više od dva i po kilometra, a brdo na kojem je pre tri godine otkrven nesvakidašnji arheološki lokalitet se naziva - Bogdanjštica.

- Projekat su izradili stručnjaci, sve je pratio Zavod za zaštitu spomenika iz Kraljeva, pa će na teritoriji Trstenika, pored manastira Veluće i Ljubostinja, "nići" i treća svetinja ovoga tipa, što je velika stvar - poručio je sinovac Ljubiša Radojević.

TRAGOVI

NAJSTARIJI pisani trag o postojanju crkve se nalazi u zapisu Joakima Vujića iz 1828, koji pominje manastir porušen tokom "vojevanja princa Eugenija". Crtež slikara Vladislava Titelbaha iz 1882, u "Srpskim ilustrovanim novinama" prikazuje jednobrodnu crkvu sa znatno oštećenim svodom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)