DORTMUNDU TRG U NOVOM SADU: Skupštinska komisija prihvatila izmene - ulice i Oliveri Marković i Jelisaveti Načić

Z. G.

18. 05. 2022. u 06:47

KOMISIJA Skupštine grada Novog Sada za nazive delova naseljenih mesta prihvatila je juče predlog Aleksandra Petrovića, pomoćnika gradonačelnika, da javna površina ispred zgrade "Voda Vojvodine", koja se nalazi pored Trga neznanog junaka, dobije naziv Trg Dortmunda.

ДОРТМУНДУ ТРГ У НОВОМ САДУ: Скупштинска комисија прихватила измене - улице и Оливери Марковић и Јелисавети Начић

Z. Grumić

Taj nemački grad je jedan od prvih gradova pobratima Novog Sada, sa kojim je povelja o bratimljenju potpisana još 1982. godine.

- Kao simbol prijateljstva bratskih gradova, u Dortmundu je 2017. godine, na 35. godišnjicu bratimljenja, otvoren Novosadski trg (Platz von Novi Sad) - navedeno je u obrazloženju predloga.

Novi Sad i Dortmund su saradnju ostvarili ostvarivanjem konkretnih i kvalitetnih projekata, razmenom znanja i iskustava, a pečat te saradnje je svakako kultura.

- Zbog svega toga je Komisija većinom glasova podržala predlog da se travnata površina ispred Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine", pored Trga neznanog junaka, nazove Trg Dortmunda.

Predloženo je i da dve ulice u Veterniku dobiju nazive po glumici Oliveri Marković i po Jelisaveti Načić, koja je bila prva žena arhitekta u Srbiji. Prihvaćeni su i predlozi da se ulici u Futogu dodeli naziv po pesniku Dušku Trifunoviću, a ulici u Petrovaradinu naziv Metohijska. Svi predlozi biće upućeni Skupštini grada na usvajanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima