TALENTI IZ GADŽINOG HANA SVE ODUŠEVILI: Uopšte ne pohađaju muzičku školu, a pobedile na takmičenju pijanista

D. MILjKOVIĆ

18. 05. 2022. u 07:52

SEDMOGODIŠNjA Andrea Stojanović, te sestre Vićentijević - njena vršnjakinja Iva i godinu starija Lana - sa 13. pijanističkog takmičenja "Slavenski", održanog u Novom Sadu, vratile su se sa osvojenim prvim nagradama u konkurenciji dece iz zemlje i regiona.

ТАЛЕНТИ ИЗ ГАЏИНОГ ХАНА СВЕ ОДУШЕВИЛИ: Уопште не похађају музичку школу, а победиле на такмичењу пијаниста

Foto : Privatna arhiva

Ovaj uspeh je veliko iznenađenje ne samo zbog toga što su talentovane devojčice iz malenog Gadžinog Hana, već i zbog toga što uopšte ne pohađaju muzičku školu, već im časove klavira - besplatno - daje direktor Doma kulture u ovom mestu Dalibor Jovanović.

Povrh svega, Andrea, Iva i Lana su se sa ovim instrumentom prvi put susrele u februaru ove godine, od kada svakodnevno vežbaju i, eto, trud im se isplatio već na prvom koraku.

Roditelji ističu posvećenost profesora muzike Dalibora Jovanovića koji je, od prošle godine, ujedno i direktor Doma kulture, te biblioteke "Branko Miljković" u Gadžinom Hanu, prezadovoljni što je uveo niz korisnih aktivnosti u pomalo zaparloženu sredinu.

- Osećali smo da su naša deca pomalo diskriminisana u odnosu na vršnjake po gradovima, jer ne mogu da imaju dodatne aktivnosti. Preskupo je voziti ih u Niš, a autobuski prevoz je veoma ograničen, pa nam je dobrodošlo što se nešto dešava i u našem mestu. Sada, kada su devojčice pokazale talenat, nastavićemo još više da ih podržavamo - kaže Andreina majka Dragana Stojanović.

Klavir čamio zaboravljen, a talenata ima i za glumu, i za ples...

I, zaista, Jovanović je mnogo toga pokrenuo u Gadžinom Hanu, čak i ono za šta sami domaćini nisu ni znali da imaju...

- Najpre me je začudilo da Dom kulture uopšte ima klavir, jer ga niko nije pominjao, a još manje koristio. S obzirom na to da smatram kako svakom detetu treba dati šansu, a i već sam radio kao profesor u Muzičkoj školi, predložio sam roditeljima zainteresovane dece da im držim časove bez ikakve nadoknade. Prezadovoljan sam što se okupilo njih petnaestak, ali su najveći talenat i napredak pokazale upravo ove tri devojčice - kaže direktor koji je već pokrenuo inicijativu da Gadžin Han dobije i odeljenje Muzičke škole.

Foto : Privatna arhiva

 

A, uveren u to da deci treba što više aktivnosti, već je pri Domu kulture oformio hor, pokrenuo Školu glume, osnovao plesnu grupu... I, minulog vikenda su zablistale i male igračice, pa su na takmičenju u Nišu osvojile prvo mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih