HUMANITARNI PARKING PODELIO NIŠLIJE: Kod OŠ "Sveti Sava" grad bi da pravi prostor za 200 vozila, roditelji protiv

D. MILjKOVIĆ

18. 05. 2022. u 08:23

KOMFOR ili humanost - dilema je sa kojom se u Nišu jednako suočavaju i lokalna samouprava, i građani.

ХУМАНИТАРНИ ПАРКИНГ ПОДЕЛИО НИШЛИЈЕ: Код ОШ Свети Сава град би да прави простор за 200 возила, родитељи против

Foto: Privatna arhiva

Dok gradska vlast namerava da u blizini parka i OŠ "Sveti Sava" sagradi parking od čijeg prihoda bi se pomagalo lečenje bolesne dece, roditelji mališana koji pohađaju pomenutu obrazovnu ustanovu tome se energično protive, jer smatraju da bi toliki broj automobila na jednom mestu ugrozio bezbednost i zdravlje dece. Zato su pomoć zatražili i od Ministarstva prosvete...

Podsetimo, polemika traje još od novembra prošle godine, kada je zvanično najavljena izgradnja takozvanog humanitarnog parkinga, što je većina Nišlija podržala jer bi u veoma prometnom delu grada dobili prostor za ostavljanje 200 automobila.

- Ideja je loša i nikakvo pozivanje na humanost je ne može popraviti. Nije poenta sagraditi parking koji će ugroziti zdravlje naše dece, da bi im se posle plaćalo lečenje. Uostalom, u ovom delu grada je vazduh i bez parkirališta zagađen čak 115 dana godišnje, mimo grejne sezone i bez industrije - tvrdi Maja Ranđelović, čija deca pohađaju ovu školu, a po zanimanju je arhitekta i kaže da poznaje propise.

POLITIKA?

GRADSKA opština Medijana, na kojoj se nalazi (ne)sporni prostor, slovi za svojevrsno opoziciono uporište, pa iz lokalne samouprave sumnjaju da je, možda, u sve i politika "umešala prste".

- Potpuno smo apolitični i svi mi smo angažovani smo isključivo volonterski - odgovara Maja Ranđelović.

A, po Pravilniku koji je propisalo Ministarstvo prosvete, parking od škole mora biti udaljen najmanje 50 metara, a planiran je udaljen 20 metara. Ni ona, međutim, ne spori da je ostavljanje automobila u ovom delu Niša, u kojem i sama živi, i te kako ozbiljan problem...

Pomoćnica gradonačelnice Niša Vladislava Ivković negira optužbe da nisu poštovali zakone i pravilnike, te naglašava da su pre početka realizacije istražili sve mogućnosti.

- Veliki je pritisak Nišlija da se u tom delu grada sagradi parking, ali ne možemo da ga radimo na zemljištu koje nije naše. Naravno da ćemo učiniti sve što je u interesu dece, pa su za ovo parkiralište predviđeni zvučna izolacija i "zeleni zid", koji bi trebalo da smanji dejstvo izduvnih gasova. Uostalom, sada se i školsko dvorište koristi za parkiranje vozila, što predstavlja znatno veću opasnost nego budući, uređeni prostor za tu namenu - objašnjava Vladislava Ivković, ne želeći da komentariše "pobunu" roditelja, uverena da će problem uskoro biti rešen na obostrano zadovoljstvo.

Koliko bi se uplaćivalo i ko će i kako da odlučuje kome sleduje novac?

NADLEŽNI tvrde da će izgradnja ovog parkinga biti finansirana iz donacija, a njime će gazdovati JKP "Parking servis". Još se, međutim, ne zna koliki će procenat od naplate biti uplaćivan u humanitarne svrhe, šta se tačno podrazumeva pod sintagmom "lečenje bolesne dece", te po kojim kriterijumima će se odlučivati kome sleduje taj novac?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a