PLASTIČNE FLAŠE DAVE LIM: Pribojski ekolozi i volonteri iz reke izvadili više od 200 kubika nataloženog otpada

A. ROVČANIN

04. 05. 2022. u 07:26

UPRKOS lošim vremenskim uslovima, počelo je uklanjanje otpada sa plutajuće sajle na reci Lim, kod Potpećkog jezera ispod Železničke stanice u Bistrici. Smeće volonterski uklanja Eko- -udruženje "Jastreb" iz Priboja, a procene su da se nataložilo više od 200 kubika otpada.

ПЛАСТИЧНЕ ФЛАШЕ ДАВЕ ЛИМ: Прибојски еколози и волонтери из реке извадили више од 200 кубика наталоженог отпада

Foto A.Rovčanin

Jedna od najrizičnijih ekoloških tački u Srbiji, zbog niza divljih deponija u svom priobalju je reka Lim. U prvim prolećnim danima, reka je ponovo puna smeća, naročito je kritičan tok od Bistrice prema Priboju, na potezu pre Potpećkog jezera ispod Železničke stanice u Bistrici, na teritoriji novovaroške opštine, gde se na plutajućoj barijeri nataložilo prema proceni stručnjaka više od 200 kubika otpada.

Pribojski ekolozi organizovali su se i volonterski ponovo počeli čišćenje smeća. Ovo je već treći put da se uklanja otpad sa plutajuće lančanice na Potpećkom jezeru. Poslednji put Eko-udruženje "Jastreb" iz Priboja otpad sa lančanice čistilo je polovinom marta, da bi se za nepunih mesec i po dana nataložila duplo veća količina.

- U prošloj akciji uklonili smo 120 kubika smeća, sada ga ima duplo više. Trebaće nam sigurno nekoliko dana da sve uklonimo iz vode - kaže Siniša Laković ispred Eko udruženja "Jastreb".

Za gradnju tri plutajuće barijere - lančanice koje bi trebalo da spreče prodor smeća u područje brane Hidroelektrane "Potpeć", opštine Priboj, Prijepolje i Nova Varoš dobile su 70 miliona dinara od Ministarstva za zaštitu životne sredine - Priboj 35, Nova Varoš 19, a Prijepolje 15 miliona dinara, s tim što je svaka od lokalnih samouprava izdvojila još 20 odsto od ustupljene sume.

SPORNA NAPLATA

PROBLEM predstavlja finansiranje uklanjanja smeća sa plutajućih barijera. Eko-

-udruženje "Jastreb" iz Priboja zasada periodično volonterski uklanja sakupljenu otpad. Ipak, iz ovog udruženja se nadaju da će u budućnosti svoj rad moći i da naplate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju