17 GODINA OD NAJVEĆE POPLAVE U BANATU NJen epilog bio je katastrofalan: 65 porušenih kuća i preko 350 uništenih domaćinstava

B.Grujić

21. 04. 2022. u 14:35

PROŠLO je 17 godina od kako je kod sela Međa u srcu Banata, nabujali Tamiš, u noći između 21. i 22. aprjla 2005. godine probio drugu liniju odbrane na teritoriji susedne Rumunije i izlio se u blizini sela Međa, u opštini Žitište, pored Jaše Tomić, gde su takođe posledice poplave bile katastrofalne.

17 ГОДИНА ОД НАЈВЕЋЕ ПОПЛАВЕ У БАНАТУ Њен епилог био је катастрофалан: 65 порушених кућа и преко 350 уништених домаћинстава

foto: B. Marčeta

Bila je to najveća poplava u Banatu u poslednjih 100 godina, a nešto posle ponoći 22. aprila, opština Žitište proglasila je vanredno stanje, jer su Ulice Železnička, JNA, Petra Drapšina, Mladena Stojanovića i Mire Popare, u Međi, bilo potpuno pod vodom.

U odbrani nad vodenom stihijom, nemoćnog naroda i njegove imovine, učeatvovali su pripadnici vojske, žandarmerije, policije, ali i hrabri pojedinci iz sela i okolnih mesta, uz svu raspoloživu mehanizaciju, čamce i brodiće.

Epilog najveće poplave veka, bio je katastrofalan, 65 porušenih i potpuno uništenih kuća, uz još toliko oštećenih, dok je 358 domaćinstava iz Međe i obližnjih Srpskog i Novog Itebeja, prijavilo uništene useve sa svojih njiva, a bilo je pod.vodom 2.170 hektara plodne zemlje.

 - Posledice bi svakako bile još tragičnije da te dramatične noći nije odbranjeno još 55 hiljada hektara u okolini i veći deo sela - kaže Dušan Milićev, rođen i odrastao u Međi, uz komentar, bilo, ne ponovilo se nikada više.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere