ORLOVI USKORO NEĆE LETETI NAŠIM NEBOM: Još jedno trovanje životinja - u blizini Bačkog Petrovca pronađeno 14 leševa ptica

J. SIMIĆ

21. 04. 2022. u 07:26

SAMO osam dana pošto je u ataru Kikinde pronađeno uginulo mladunče orla krstaša, simbola koji krasi srpsku zastavu, postradalog hraneći se zatrovanom lisicom, stotinak kilometara jugozapadnije još 14 otrovanih ptica pronađeno je u blizini Bačkog Petrovca.

ОРЛОВИ УСКОРО НЕЋЕ ЛЕТЕТИ НАШИМ НЕБОМ: Још једно тровање животиња - у близини Бачког Петровца пронађено 14 лешева птица

Leš orla belorepana kod Bačkog Petrovca / Foto DZZPS

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopšteno je u sredu da su na dve bačkopetrovačke lokacije pronađeni leševi: jednog orla belorepana, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

U DZZPS kažu da su umorni od slanja apela i prijava, od pozivanja institucija i vršenja pritiska na njih da najbolje moguće urade posao ne bi li zlo dobilo ime i prezime, a zatim i zakonom predviđenu kaznu.

- Ove ptice više neće leteti nad širokim poljima, niti će njihov zvonki glas podsećati zabludele da ovaj svet ne pripada samo čoveku i njegovoj pohlepi. Kada se za nekoliko godina budemo pitali gde su nestale ptice i zašto je utihnuo poj, setite se da je sve moglo i moralo da bude drugačije. Najteže će biti dočarati deci kako su nekada nebom iznad Srbije ponosno leteli orlovi koje nismo od zla umeli sačuvati - upozoravaju aktivisti iz DZZPS.

Trovanje divljih životinja, posebno ptica, jedna je od najvećih opasnosti za njihov opstanak u Srbiji. Kako je ovih dana rekao Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, samo u poslednje 22 godine od posledica trovanja stradalo je preko 2.300 zaštićenih ptica. U većini slučajeva trovanje je bilo namerno i korišćeni su mamci koji su tretirani pesticidima.

PTIĆI UZALUD ČEKAJU RODITELjE

NAJNOVIJA vest o trovanju ptica izazvala je brojne reakcije na fejsbuk- stranici DZZPS. Traže se stroge kazne za "trovače" i ukazuje na to da su stradale i odrasle ptice i njihovo potomstvo, a neki ptići uzalud čekaju roditelje u gnezdu.

- Želim sutra da mi dete uživa gledajući ptice u letu, a ne da iz knjiga čita koje su ptice nekad naseljavale naše krajeve - jedan je od komentara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a