ZAGAĐENJE BEGEJCA JOŠ MISTERIJA: Ni posle skoro dva meseca nije otkriveno ko je zamutio desnu deltu VBK u Kuli

Z. RAJIĆ

18. 04. 2022. u 07:26

SKORO dva meseca traje nastojanje Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) da se otkrije uzrok zagađenja Begejca, desne delte Velikog bačkog kanala (VBK), koja protiče kroz Kulu i decenijama je bila najveća pretnja životnoj sredini i zdravlju ljudi nastanjenih u njenoj blizini.

ЗАГАЂЕЊЕ БЕГЕЈЦА ЈОШ МИСТЕРИЈА: Ни после скоро два месеца није откривено ко је замутио десну делту ВБК у Кули

Foto OU

Begejac je zamućen uprkos uveravanju lokalnih funkcionera da ovaj lateralni kanal više neće biti najcrnja ekološka tačka u kulskoj opštini, jer je izmuljen, a kanalizacija iz Crvenke i Kule usmerena je ka Centralnom prečistaču za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu.

- Ko muti Begejac i zašto se prljava voda njime ponovo valja ka ušću u VBK kod Vrbasa, pokušali smo da saznamo prijavama inspekciji i traženjem informacija od javnog značaja od OU i JKP "Komunalac" u Kuli. Međutim, u potrazi za ekološkom pravdom čini nam se da se vrtimo oko sopstvenog repa - ističe predsednik EPV Ratko Đurđevac.

Biljana Leovac, inspektorka za zaštitu životne sredine, i Sofija Ostojić i Stefan Gelevajčuk, komunalni inspektori opštine Kula, obavestili su EPV da su izlaskom na teren i razgovorom sa inženjerom Sinišom Vujovićem iz Vodoprivrednog preduzeća "Bačka" iz Vrbasa utvrdili da se krajem februara u Begejcu nije dogodio nikakav akcident, već redovno prepumpavanje vode iz leve u desnu deltu VBK u Kuli. Građani su, međutim, fotografijama na društvenim mrežama ilustrovali "alarmantno" onečišćenje Begejca "masnoćama i sapunicom". Leovčeva je ukazala da kao opštinska inspektorka nema nadležnost da nalaže uzorkovanje kvaliteta i sadržaja vode u levoj i desnoj delti VBK, odnosno lateralnim kanalima I-61 i I-64.

- Obišli smo Begejac zajedno s pokrajinskim inspektorima za životnu sredinu, čiji je zaključak da je moguće da se Begejac zagađuje prepumpavanjem vode i mulja iz leve delte VBK, koja se puni iz atmosferskih kanala u nekoliko ulica MZ Gornji grad u Kuli. I tu se, nažalost, završava nadležnost pokrajinske inspekcije, a zasad i naša odiseja, od koje nećemo odustati, u pronalaženju vinovnika za ponovno trovanje Begejca - poručio je Đurđevac.

NELEGALNI PRIKLjUČCI

Blažo Kostić iz kulskog OU dostavio je informaciju da je jedna firma u Gornjem gradu rešila postupanje sa otpadom, dok za drugu, na susednoj parceli, "ne postoje traženi podaci".

- Od vodne inspekcije u Novom Sadu zatražili smo da sprovede nadzor nad svim firmama u Gornjem gradu, a naročito onim nepomenutim u odgovoru OU Kula, koje posluju u objektima bivše Fabrike armatura "Istra". Od JKP "Komunalac" očekujemo listu nelegalnih priključaka na atmosferske vodove spojene sa levom deltom - kazao je Đurđevac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)