SAČUVANO SEĆANJE: Kraljevčani pripremaju izgradnju spomen-kapele na Čemernu

G. ĆIROVIĆ

21. 03. 2022. u 11:39

NAKON što su početkom godine otklonjene sve administrativne i imovinsko-pravne prepreke, u Kraljevu su formiranjem novog Odbora za koordinaciju aktivnosti i zvanično započete pripreme za izgradnju vojničke spomen-kapele na planini Čemerno, četrdesetak kilometara od grada na Ibru.

САЧУВАНО СЕЋАЊЕ: Краљевчани припремају изградњу спомен-капеле на Чемерну

G.Šljivić

- Najpre je neophodno uraditi glavni projekat. Verujemo da će ove godine kroz rebalans gradskog budžeta biti obezbeđen deo sredstava, a pozvaćemo još 14 okolnih opština i gradova da se uključe i budu donatori. Pre nekoliko godina imali smo na raspolaganju 3,7 miliona dinara, ali kapela nije podignuta zbog administrativnih zavrzlama – kaže Radoje Tomašević predsednik Odbora.

Vojnička spomen-kapela na najvišem vrhu Čemerna biće podignuta kako bi se od zaborava sačuvali heroji srpske vojske u Prvom svetskom ratu koji su 1915. godine dali svoje živote štiteći odstupnicu Prvoj srpskoj armiji prilikom povlačenja dolinom Ibra prema Raški, Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori.

G.Šljivić

Maketa spomen-kapele na Čemernu

- Ovo je tek početna faza projekta. Izgradnja sigurno neće biti laka. To je udaljena, planinska lokacija bez žitelja i sa zapuštenim putevima – naglašava Miloš Milišić, pomoćnik gradonačelnika Kraljeva. - Važno je da se krene sa realizacijom projekta i da mesto gde je stradalo oko 2.000 ratnika iz kraljevačkog, ivanjičkog, užičkog i dragačevskog kraja bude dostojno obeleženo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju