BOŽJE DETE U BOŽJEM SELU: Vladika je u Nifontu video veliki duhovni žar, neizmernu ljubav prema ljudima i posvećenost

V.Mitrić

14. 03. 2022. u 20:39

ARHIMANDRIT Nifont (34), iguman manastira Bogoštica, kod Krupnja,i arhijerejski zamenik Eparhije šabačke SPC, višegodišnja „desna ruka“ nedavno upokojenog vladike Lavrentija, monah je, kako kažu svi koji ga iole poznaju, od Bogoštice i rodne Ljubovije, Šapca, Beograda, Republike Srpske i rasejanja, je monah bez mane.

БОЖЈЕ ДЕТЕ У БОЖЈЕМ СЕЛУ: Владика је у Нифонту видео велики духовни жар, неизмерну љубав према људима и посвећеност

FOTO : V.Mitrić

Zato je Naučno veće Srpske kraljevske akdemije naučnika i umetnika, čiji je bio redovni član vladika Lavrentije, odlučilo da ga primi u svoje redove, i Duhovno odeljenje, jedno od retkih koje imaju akademije u svetu.

Još kao dečak, bogoslov, zamonašio se, i sasvim, posvetio Bogu, Crkvi, rodu i svojoj otadžbini, dajući veliki doprinos, i u duhovnom delanju, i približavanju crkve svakom čoveku, ali i domaćinskom radu na manastirskom imanju, po čemu je, takođe, cenjen kod najčuvenijih domaćina u Rađevini, Podrinju, Jadru, Azbukovici i drugim krajevima Srbije i Republike Srpske.

Protojerej stavrofor Stanko Vasić, rodom iz Šljivove kod Krupnja, kaže da su bili mudri oni koji su tom monahu nedenuli to ime,koji se zamonašio još dok je  bio bogoslov.

Rad na „njivi Gospodnjoj“, ali i na ekonomiji svetinje,koju je podigao vladika Lavrentije, u svom rodnom selu, kao i kroz delanje ovdašnjeg Doma pesništva „Desanka Maksimović“, potvrdili su, kaže ovaj stari prota, da bogoštički Nifont dostojno nosi ime carigradskog patrijarha“.

Dostojanstveno, otmeno, kulturno, po kanonima i običajima, predvodio je ispraćaj na večni počinak, po blagoslovu koji mu je dao episkop zvorničko tuzlanski Fotije, administrator Eparhije šabačke, vladike Lavrentija, čiju je zadužbinu u Bogoštici, u okviru koje je i Dom pesništva „Desanka Maksimović“ vodio neumorno, maksimalno posvećeno i s ljubavlju, kako je čuveni episkop i želeo.

Sa saradnicima u Eparhiji bdio je nad obolelim vladikom, koga je, uvek, očinski poštovao, uvažavao i bio uz njega, u doslovnom smislu, do poslednjeg daha.

- I samo Bog je hteo da u novu bogomolju u Bogoštici,koja znači Božje selo, dođe ovo „božje dete“ i da postane zamenik jednog od naših najčuvenijih arhijereja - kaže akademik Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik i veliki  zadužbinar SPC, nosilac Ordena svetog vladike Nikolaja. -Vladika je bio ponosan na oca Nifonta, na sve svoje saradnike, monahe i  većinu sveštenika, podjednako dok je službovao u Evropi, Australiji i Novom Zelandu, ali je u Nifontu, zaista, video „veliki žar duhovni, neizmernu ljubav prema ljudima i posvećenost delanju na njivi Gospodnjoj“.

BONUS VIDEO: HRAM SVETOG SAVE: Postavljeni mozaici sa likom blaženopočivšeg patrijarha Irineja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni