ODLAZAK POZNATOG SVILAJNAČKOG OPANČARA: Drakče preminuo u 91. godini

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 02. 2022. u 11:26

LEGENDARNI svilajnački opančar, Miodrag Jevtić Drakče, preminuo je u 91. godini.

ОДЛАЗАК ПОЗНАТОГ СВИЛАЈНАЧКОГ ОПАНЧАРА: Дракче преминуо у 91. години

Foto:Z.Gligorijević

Posle završene osnovne škole u Burovcu, već sa 12 godina počeo je da izučava opančarski zanat. Kada ga je završio, sa porodicom se preselio u Svilajnac i otvorio opančarsku radnju. On je pravio opanke, a supruga Jovanka vezla čarape.

Foto:Z.Gligorijević

Drakče će ostati upamćen po opanku za Ginisa. Dug je 6,6, a širok 1,5 metara, dok je obim čarape 7,5 metara. Prema konfekcijskim parametrima, opanak je broj 909, što znači da bi trebalo da ga obuje čovek visok 39 metara. Pošto takvog nema, u njemu je Miodragova poroica pila kaficu i čitala novine, što će, nažalost, ubudući činiti bez njega.

Majstor Drakče je 1998. godine napravio najveći „obuven“ opanak na svetu. Dug je 2,65 metara, visok 1,05 metar, a težak 70 kilograma. Obim čarape je 3 metra. Drakčetova supruga Jovanka je u nju utrošila 2 kilograma pletiva. Samo u jednom redu ima 900 petlji.

Drakče je napravio i najveću ručno pletenu cipelu na svetu. Njen broj je 300. Duga je dva metra, a u njenu izradu Drakče je utrošio 20 kvadrata kozije i goveđe kože.

Foto:Z.Gligorijević

Kroz njegovu radionicu prošli su brojni političari, naročito tokom predizbornih kampanja, pa čak i delegacija Ruske ambasade. Tom prilikom je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu poslao opanak sa srpskim grbom.

Za razvoj kućne radinosti, Drakče je 2006. godine dobio Povelju „Kapetan Miša Anastasijević". Naredne godine na sajmu u Vrnjačkoj banji, Umetnička radionica „Drakče" iz Svilajnca osvojila je prvo mesto.

Drakče je učestvovao na mnogobrojnim izložbama u Srbiji, a u velikom broju zemljama sveta nalaze se suveniri iz Narodno – umetničke radionice „Drakče".

Miodrag Jevtić Drakče sahranjen je na svilajnačkom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega