ŽIVOTNA SREDINA PRIORITET NOVOG SADA: Grade se novi parkovi, a građani Srpske Atine dobiće i Botaničku baštu

Novosti online

06. 02. 2022. u 12:23

NOVI SAD je u prethodnom periodu započeo obnavljanje svih parkova na teritoriji Grada, u toku je projekat “Kvart u park” koji će ulepšati lokacije koje su isključivo Novosađani birali, a Srpska Atina je i sve bliža uvođenju modernog sistema upravljanja otpadom

ЖИВОТНА СРЕДИНА ПРИОРИТЕТ НОВОГ САДА: Граде се нови паркови, а грађани Српске Атине добиће и Ботаничку башту

Z. Grumić

Kako članica gradskog veća za ekologiju Mira Radenović precizira u potpunosti je obnovljen Kamenički park, a u pripremi su i rekonstrukcije Futoškog i Univerzitetskog parka.

- Izgradili smo potpuno novi Park kod Ranzirne stanice na Novoj Detrlinari, a u planu je i novi park kod Spensa koji će zauzimati jedan hektar. Upravo se završava kvartovski park na Limanu 2, a najavljena je još jedna parkovska površina na Limanu 4- kaže Radenović.

Radenović: Projekat “Kvart u park” ozeleniće više od 50 lokacija u Novom Sadu

Kako je više puta isticao gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, akcije ozelenjavanja grada, izgradnje novih parkovskih površina i ulaganje u nove sisteme za zalivanje, postavljene su kao jedan od prioriteta gradske uprave, što potvrđuju i aktuelni projekti.

- Ideja je da značajno unapredimo broj, ali i kvalitet zelenih prostora na teritoriji Novog Sada ozelenjavanjem kvartovskih površina kroz akciju Kvart u park. Kroz ovaj projekat, preko 50 lokacija u gradu, koje su isključivo građani odabrali, dobiće novi izgled, objašnjava Radenović.

Ona podvlači da intenzivan razvoj gradskih i generalno urbanih sredina potiskuje zelenilo i smanjuje broj prirodnih zelenih prostora, zbog čega je od krucijalnog značaja planiranje zelenih površina.

- Svugde gde je to moguće prioritet je planirati velike parkovske površine, a tamo gde je problem manjak prostora neophodno je posezanje za drugim načinima ozelenjavanja, kao što su vertikalno ozelenjavanje, male kvatovske zelene površine… Balans između rasta populacije na relativno malom prostoru i procenat zelenila nije lako održati i kompromis uvek mora biti prisutan sa obe strane. Planiranje razvoja urbanih sredina danas zahteva multidisciplinaran pristup koji se pre svega zasniva na održivom razvoju i primeni novih tehnoloških rešenja – objašnjava Radenović.

Podsećamo, kako je portal NS Uživo ranije pisao, građani Limana 4 će umesto planirane zgrade Poreske uprave dobiti park na delu parcele 3931/34, predali su peticiju da se ova ideja implementira u GUP Grada.

Do sada je 412 građana iz Mesne zajedice “Ivo Andric” potpisalo peticiju i predalo je Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove. Prema saznanjima našeg portala, Grad Novi Sad će prihvatiti pomenutu inicijativu.

Naime, naš izvor iz JP “Urbanizam” smatra da prihvatanje ovog predloga jeste pravi način da se ideja stara preko 20 godina o zgradi poreske uprave na Limanu 4 zameni novom parkovskom površinom, a na korist svih Novosađana.

Regionalni centar za upravljanje otpadom biće izgrađen po najvišim standardima

Prema njenim rečima, Novi Sad je sve bliži uvođenju modernog sistema upravljanja otpadom.

- Završavamo projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom. Regionalna deponija biće izgrađena po svim standardima bezbednosti i zaštite životne sredine  i gradićemo je zajedno sa evropskim partnerima – kaže Radenović.

Ona ističe da je prečistač otpadnih voda zasigurno jedan je od projekata koji će značajno unaprediti kvalitet života stanovnika u cetranom delu grada.

- Ali pre svega, ovo je projekat kojim ćemo prestati da zagađujemo Dunav i uz pomoć kog ćemo sačuvati ovaj dragoceni prirodni resurs za buduće generacije – kaže Radenović.

Botanička bašta  – novi biser Srpske Atine

Kako dalje objašnjava, razvoj projekta “Izgradnja botaničke bašte u Novom Sadu” predstavlja korak napred u razvoju zelenih oaza na teritoriji Grada.

- Botanička bašta predstavlja biser svakog grada koji je ima. Ona je mesto opuštanja, mesto za sticanje znanja i razvoja novih naučnih dostignuća. Danas na razvoju ovog projekta radimo sa stručnim ljudima sa Univerziteta u Novom Sadu- kaže Radenović.

Platforma “Moj grad” kao glas građana

Govoreći o ekološkoj svesti Novosađana, Radenović kaže da su izuzetno spremni da učestvuju u aktivnostima koje se tiču poboljšanja kvaliteta života u ekološkom smislu.

- Svest o potrebi za zdravijim načinom života je kod nas vrlo izražena, ali ipak mislim da uvek postoji mesta za napredak i razvoj. Što više znamo o ekologiji i zaštiti životne sredine, bolje ćemo uspevati da prepoznamo i prava rešenja za izazove koji nas okružuju. Upravo zato je Grad i osmislio platformu Moj grad, koja omogućuje da građani glasaju za projekte koje treba finansirati, ali i da predlažu nove – zaključuje Radenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)