OPREMA ČEKA + 10 STEPENI: U Požarevcu još nije počela da radi automatska stanica za merenje kvaliteta vazduha, kupljena krajem 2020.

D. NOVKOVIĆ

31. 01. 2022. u 08:25

POŽAREVAC još čeka automatsku stanicu za merenje kvaliteta vazduha, koju je lokalna samouprava - u postupku javne nabavke - kupila još u septembru 2020.

ОПРЕМА ЧЕКА + 10 СТЕПЕНИ: У Пожаревцу још није почела да ради аутоматска станица за мерење квалитета ваздуха,  купљена крајем 2020.

Postolje za mernu stanicu / Foto D. Novković

Rok za postavljanje stanice, vredne 20 miliona dinara, bio je tri meseca od zaključenja ugovora, ali je od tada prošla čitava godina, a ovaj ekološki projekat i dalje nije realizovan. Sve što je do sada urađeno se svelo na betoniranje postolja za postavljanje opreme, na uglu ulica Radomira Milenića Rusa i Dositejeve.

Član Gradskog veća zadužen za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Petrović kaže da postavljanje stanice čeka toplije vreme, do 10 stepeni, jer se radi o uređajima osetljivim na hladnoću. Navodi i da javna nabavka nije obuhvatila i gradnju temelja, pa je ovaj posao naknadno urađen, uz pomoć jedne privatne firme koja je to obavila o svom trošku.

Automatska merna stanica će, kako je najavljeno, obezbeđivati podatke o koncentraciji sumpor-dioksida, azotovih oksida, ugljen-monoksida i suspendovanih čestica PM 10, PM 2,5 i PM 1. Ali, dok ne bude proradila, građani će se i dalje o ovim vrednostima informisati preko senzora koje su postavili Beogradska otvorena škola i udruženja "Sova".

Njihovi podaci su, treba i to istaći, do sada često pokazivali zagađenje - mahom zbog individualnih ložišta, jer toplifikacija ne "pokriva" sve delove Požarevca.

OBRADA SAMO ZA STATISTIKU

KVALITET vazduha u Požarevcu prati ovdašnji Zavod za javno zdravlje, koji na tri mesta meri prisustvo čađi, azotovih oksida i sumpor-dioksida. Međutim, zbog načina obrade podataka, rezultati se obelodanjuju tek posle 30 dana.

SASTAV ŠTETNIH MATERIJA

MERENjE koncentracije PM 10, PM 2,5 i PM 1 je izuzetno važno, jer one sadrže mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline - uz prisustvo teških metala poput olova, arsena, kadmijuma i nikla, a nastaju kombinovanim uticajem grejanja, saobraćaja i industrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)