SMEŠTAJ ZA SVE ĐAKE: Manje zainteresovanih za boravak u Jagodinskom domu učenika srednjih škola (VIDEO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 01. 2022. u 05:55

USLED osetnog pada broja đaka koji konkurišu za smeštaj u Domu učenika srednjih škola "Jagodina" u gradu pod Belicom, tokom poslednje tri godine ova ustanova sve teže popunjava kapacitete.

СМЕШТАЈ ЗА СВЕ ЂАКЕ: Мање заинтересованих за боравак у Јагодинском дому ученика средњих школа (ВИДЕО)

Foto Z. Gligorijević

Problem je nastao zbog pada nataliteta i ekonomske krize, sa čim se ne suočavaju samo veliki centri poput Beograda i Kragujevca, pa se u jednoj opštini iz Pomoravskog okruga ove godine u prvi razred osmoletke upisalo samo šestoro đaka, a u nekim školama se ukidaju odeljenja.

- Nekada je, posle konkursa, "ispod crte" bilo i do 80 srednjoškolaca, odnosno za 220 mesta je konkurisalo i po 300 zainteresovanih. Lane smo upisali 216 kandidata, a ove godine je prekobrojan bio samo jedan učenik, ali smo i za njega brzo našli mesto - kaže direktor Doma Marko Maljković.

Foto Z. Gligorijević

Iako je ustanova prevashodno namenjena srednjoškolcima, ima i dodatna 104 mesta za studente. Što se tiče učenika srednjih škola, gravitiraju oni iz Pomoravskog okruga, ali i iz Lapova, Batočine i Varvarina. Tu je i nekolicina njih iz udaljenih jagodinskih sela, koji zbog neadekvatnog prevoza stanuju u Domu, zajedno sa studentima Fakulteta pedagoških nauka iz uže Srbije, uključujući čak i Vranje, Niš, Zaječar, Bor i Kragujevac.

 

- Sada više ne postoji konkurencija, nekada deca koja nisu imala bar vrlo dobar uspeh nisu mogla da dobiju smeštaj, a sada, praktično, upisujemo sve decu. Sniženi kriterijum se već vidi u vaspitačkom radu, ali imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom prosvete, pa smo mnogo toga unapredili - ocenjuje Maljković.

Uslovi za boravak i rad u Domu, saznajemo, nikada nisu bili bolji. Tu su biblioteka sa više od 5.000 naslova, sala za rad sekcija, klub, čitaonica, učionica sa 30 mesta, sportski tereni otvorenog tipa, amfiteatar sa 100 mesta, letnjikovac...     

Marko Maljković, Foto Z. Gligorijević

NAPREDAK

ZAHVALjUJUĆI video-nadzoru i licenciranom obezbeđenju, bezbednost je uvek bila na zavidnom nivou, a lane je sagrađena i portirnica iz koje će moći da se upravlja čitavim sistemom. Posle renoviranja krova i zamene stolarije, sve zgrade ispunjavaju najviše uslove energetske efikasnosti. Dom ima i samostalno grejanje na gas, koje troši čak 60 odsto manje nego ranije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije