ŽENA ZVANA - DOBROTA: Humanitarni rad švajcarske penzionerke iz Ćuprije Mirjane Milovanović

Z. GLIGORIJEVIĆ

24. 01. 2022. u 10:10

ZA dobročinstvo i plemenitost, iskazanu stalnim učešćem u akcijama humanitarne organizacije "Pomoć prijatelju", Mirjana Milovanović (66) - švajcarska penzionerka iz Ćuprije - dobila je Zahvalnicu.

ЖЕНА ЗВАНА - ДОБРОТА: Хуманитарни рад швајцарске пензионерке из Ћуприје Мирјане Миловановић

Dobrotvorka sa Srđanom, Foto Z. Gligorijević

Naime, već dvadesetak godina, brojnim porodicama iz Aleksinca, Niša, Beograda, Kragujevca, Ćuprije i drugih gradova pomaže da se izbore sa teškom materijalnom situacijom, pa im šalje novac, obezbeđuje im hranu, nabavlja ogrev, garderobu i obuću. Sa svima je ostala u kontaktu, a sa nekima se i zbližila toliko da su postali svojevrsna familija...

- Kada sam nedavno proslavljala 66. rođendan, gosti su, umesto poklona, u kutiju ubacivali novac za lečenje Srđana Miljkovića (35) iz Ravne Reke, koji je posle hemoterapija i zračenja, zbog lečenja retkog oblika leukemije i tumora, ostao nepokretan.

Od sakupljenih 80.000 dinara mu sada plaćam privatnog fizioterapeuta. Meni ništa nije potrebno, imam sve, a najveći poklon bi mi bilo kad bih uspela da njega podignem na noge - kaže Mirjana.

Od nje saznajemo da se Srđan, koji je u Ravnoj Reci živeo sam majkom Zvezdanom i dva brata, u oronuloj kućici koja prokišnjava, septembra prošle godine preselio u Ćupriju, pa se sada leči u ovdašnjoj Opštoj bolnici.

- Otac nas je odavno napustio, jedan brat je zarađivao u rudniku, a ja sam, dok se ne razboleh, sekao drva u šumi i prodavao ih za ogrev. Sada primam 28.000 dinara na ime tuđe nege jer sam završio u invalidskim kolicima. Zahvaljujući fizioterapeutu i svakodnevnom vežbanju, osećaj u nogama mi se malo povratio, što budi nadu da ću uskoro moći da hodam pomoću štaka - veli Srđan.

Iako Mirjana trenutno najviše brine o njemu, pomaže i drugima, a ovdašnjoj javnosti je poznata kao žena koja je 2018. proslavila 30 godina od razvoda braka. I tada nije želela poklone, već je sakupljala novac za pomoć porodici iz Aleksinca sa petoro dece, te Nišlijama koje je bila pritisla nemaština.

AVION

MIRJANU vole i sva deca iz njene ulice, koju često obraduje slatkišima.

- Jednom sam im obećala da ću bacati bombone iz aviona, pa sam prošlog leta na Dobričevu iznajmila laku letilicu i održala reč. Tako je izreka "Avione, baci mi bombone" za decu iz komšiluka postala stvarnost, a ja sam bila srećna koliko i oni - ponosna je Mirjana Milovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri