DO ZAJEDNIČKOG NASTUPA NA TRŽIŠTU: U Šumadij i Pomoravlju u poslednjih 5 godina otvorene 52 zadruge

Z. GLIGORIJEVIĆ

19. 01. 2022. u 14:29

CILj Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja je otvaranje novih zadruga kako bi organizovano nastupile na tržištu i povećale obim i kvalitet proizvodnje, zaključak je stručnog skupa na temu „Zadrugarstvo kao moderan oblik preduzetništva i podsticaj mladih da ostanu na selu“, održanog juče u Jagodini, u organizaciji Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja, Zemljoradničke zadruge Zrno Pomoravlja 2021 i Centra za obrazovanje iz Jagodine.

ДО ЗАЈЕДНИЧКОГ НАСТУПА НА ТРЖИШТУ: У Шумадиј и Поморављу у последњих 5 година отворене 52 задруге

Foto:Z.Gligorijević

Profesori i stručnjaci sa poljoprivrednih fakulteta i instituta iz Srbije, održali su stručna predavanja, koja su okupila veliki broj zadrugara i poljoprovrednih proizvođača iz celog Pomoravskog okruga.

- U poslednjih pet godina otvoreno je 7 novih učeničkih zadruga, a na teritoriji Šumadije i Pomoravlja ukupno smo otvorili 52 zadruge, što je veliki korak u zadrugarstvu u Srbiji. Računajući i petnaestak starih zadruga, trenutno imamo skoro 70 zadruga. Svaka od njioh okuplja najmanje 40 ljudi. Efekat udruživanja se vidi naročito na teritoriji Šumadijskog okruga, gde voćari već udruženo rade – ocenio je predsednik Zadružnog saveza Šumadije i Pomoravlja u Jagodini Ljubiša Stevanović.

Foto:Z.Gligorijević

Po završetku skupa, nekoliko zadruga predstavilo je svoje proizvode, a među njima bila je i učenička zadruga Poljoprivredno veterinarske škole iz Rekovca.

- U našoj zadruzi „Plodovi Levča“ spremamo pekmez, džemove, kompote, pravimo vino, rakiju, proizvodimo med, a u planu nam je i da sušimo voće i lekovito bilje. Cilj osnivanja zadruge je da zadržimo tradiciju – rekao je Stefan Đorđević, učenik rekovačke škole.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna