DAROVI OD GRADONAČELNIKA: Danica, prva šabačka beba u ovoj godini

V. Mitrić

01. 01. 2022. u 21:55

GRADONAČELNIK Šapca dr Aleksandar Pajić posetio je porodilište Opšte bolnice ,,Laza K. Lazarević” u i darivao prvorođenu bebu Danicu vaučerom od 100 hiljada dinara.

ДАРОВИ ОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА: Даница, прва шабачка беба у овој години

Foto V. Mitrić

Pajić istakao je da je srećan što Novu godinu započinje obilaskom porodilišta šabačke bolnice i što prvi poklon u ime grada Šapca uručuje prvorođenoj bebi.

Prva beba u Novoj godini u šabačkom kraju je devojčica Danica koja je rođena u popodnevnim satima.

-Porođaj je prošao dobro i beba je na rođenju dobila odličnu ocenu, što znači da je i prva ocena za Šabac odlična -kaže čelnik Šapca. - Veliko je zadovoljstvo da majci uručim poklon vaučer u iznosu od 100 000 dinara i poklon paket. Ovo je majci treće dete, tako da će od grada dobiti i naknadu u iznosu od 20 000 dinara. I za ostale bebe koje su u porodilištu obezbedili smo pakete.

Pajić naglašava da je grad Šabac za ovu godini povećao izdvajanja iz budžeta povodom rođenja dece, pa je odlukom o većem obimu prava porodici sa decom predviđeno da svaka prvorođena beba u porodici dobije 30.000 dinara, a svako drugo i naredno dete u porodici dobiće po 20.000 dinara.

-Uvedeno je i novo pravo za porodice u kojima se rode trojke, koje će od grada dobiti sto hiljada dinara -kaže Pajić. - Ovo znači da je budžetom grada Šapca za 2022. godinu predviđeno 30 miliona dinara za sve rođene bebe pod uslovom da majka ima prebivalište na teritoriji Šapca, što je duplo više sredstava nego prošle godine. Takođe, Grad izdvaja iz budžeta 4 miliona dinara za pakete za novorođenčad .

Foto V. Mitrić

Tekst potpisa

Predsednik Vučić najavio je i nova republička izdvajanja za prvorođenu bebu, pa će tako svaka prva beba koja je rođena od 1. Januara ove godinr dobiti od države po 300 000 dinara, a drugo i treće po 100.000 jednokratno.

- Prva porodilja sa teritorije grada Šapca će od Republike Srbije dobiti jednokratnu pomoć od 100 000 dinara, i narednih 10 godina mesečno po 12 000 dinara. Cilj ovih mera je da se zaustavi negativan trend stope nataliteta i da se značajno doprinose podsticaju rađanja jer mladi su naša budućnost - rekao je gradonačelnik Pajić.

Tokom prošle godine u šabačkoj bolnici rođeno je 1128 beba, od toga su 587 dečaci. Pedijatar neonatolog dr Mirjana Lukić rekla je da su tokom 2021. godine imali i korona porođaje koji su se odvijali u crvenoj zoni Opšte bolnice ,,Laza K. Lazarević”.

-Bilo je 13 porođaja, sva deca su bila negativna na koronu i na vreme su izašla kući sa svojim majkama. Današnji dan je počeo dobro. Imali smo tri novorođenčeta do sad, dva dečaka i jednu devojčicu. Danica je prva rođena u ovoj godini sa teritorije grada Šapca. Mislim da će u ovoj godini natalitet biti još bolji s obzirom na nove pronatalitetne mere. Zahvaljujem se gradonačelniku Pajiću na vaučeru i poklonu za prvu bebu - rekla je dr Mirjana Lukić.

Presrećna majka Dragana Živanović iz Metlića zahvalila se gradonačelniku na vaučeru i poklonu. Danica je rođena sa 3470 grama i dugačka je 53 centimetra. Na rođenju je dobila ocenu 10.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UBEDLJIVO NAJLEPŠI HOTEL U MEMŠI: Elegancija, vrhunska usluga, izuzetni gastronomski užici i predivna peščana plaža