NASMEJANA, A OPASNA: Radojka Markov (43) je majka troje dece i policajka u Surdulici (FOTO)

J. Stojković

31. 12. 2021. u 05:00

"ZNAM da će mnogima zvučati kao fraza, ali zaista otkako znam za sebe želela sam da budem policajka i nijednog trenutka, evo skoro dve decenije, nisam zažalila, ja živim svoj san", započinje priču Radojka Markov (43), policajka iz Surdulice.

НАСМЕЈАНА, А ОПАСНА: Радојка Марков (43) је мајка троје деце и полицајка у Сурдулици (ФОТО)

Foto J. Stojković

Ovu ženu u maloj opštini na jugu Srbije svi znaju kao pravičnu i strogu, ali paradoksalno uz ove opise ide i "uvek nasmejana". Radojka je, dok su njene dve sestre i brat sanjali druge snove, želela samo jedno, da kad poraste obuče uniformu i ta prilika joj se pružila kada je počela da radi u stanici u Surdulici.

- Još odmalena sam volela ljude u uniformama, uvek sam ih doživljavala kao heroje koji brinu o svom narodu. Vremenom sam uvidela da je uloga policije bitna i čim mi se pružila prilika 2002. godine prijavila sam se na konkurs i postala mlađi vodnik policije - priča nam, ne skidajući osmeh s lica.

Iako sa ogromnim žarom radi posao koji voli, ona nije odustala od svoje kako kaže najvažnije životne uloge, Radojka je majka troje dece, Anđele (17), Teodore (15) i Luke (10).

- Iz perioda menjanja pelena sam uletala u uniformu i "jurila" kriminalce, kad sam recimo rodila Teodoru posle 11 meseci sam se vratila na posao. Sada kad su deca odrasla lakše je, devojke su kao životni poziv izabrale medicinsku struku i odlične su učenice, dok Luka priželjkuje da bude mamin naslednik - kaže Radojka.

Samo u početku se suočavala sa predrasudama, a danas joj kolege kažu da je ona pravi primer kako žene mogu dobro da rade "muški posao". Na kraju kaže da je ponosna što su se danas stvari promenile i što je sve više dama u uniformi.

poštovanje

U SURDULICI Radojku gotovo svi poznaju, neki se šale kako kad je vide nasmejanu u policijskoj stanici "zaborave na muku zbog koje su došli". Njeni sugrađani kažu da je Radojka "institucija" za zavođenje reda u ovoj opštini i vrlo su ponosni na nju što se izborila za status jedne od najuspešnijih žena u uniformi na jugu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEMORIJALNI ODBOJKAŠKI TURNIR: Sećanje na Vlasotinčanina Dušana Krstića